Otišao i posljednji partizan sa Sutjeske

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 21. septembra 2014. 058.ba

Partizani sa Sutjeske

ROGATICA – Uz 40-godišnjicu Pete neprijateljske ofanzive i poznate bitke na Sutjesci, 4. jula 1983. u Rogatici su bili živi njeni sudionici: Vojo Mrakić, Milovan Jovičić, Milenko Frganja, Vidoje Nerić, Vojin Kanostrevac, Milanko Frganja, Jovan Kovačević, Dušan Tomić, Pero Frganja, Milorad Žižović (major), Dušan Samardžić, Branko Tomović i Mišo Karišik (na fotki u prilogu), iz čuvene Gučevske čete Romanisjkog partizanskog odreda.

Od njih 13 sada u životu nije ni jedan. Ovih dana Bogu na ispovijest otišao je i posljednji učesnik te velike bitke. Riječ je o starini Dušanu Samardžiću, koji je umro u 91. godini.

Dušan Samardžić

Dušan Samardžić

Sahranjen je u groblju u Gučevu u kome se nalazi i najviše njegovih saboraca iz Gučevske čete u kojoj se, kako je svojevremeno pričao, čika Dušan borio protiv okupatora i njegovih slugu.

Sa smrću čika Dušana zatvorena je velika knjiga o Gučevskoj četi iz koje je, kako je zapisao književnik i publicista Milan Mučibabić u knjizi „Romanija koja živi“, tokom NOB-e poginulo osam puta po dva brata, dva puta po tri, dva puta po četiri – Cerovići i Karišici, pet braće Radonjića i dvanaest jedinaca u majki koji „bijahu ljubav u srcu svoga kraja, klasje zlatno jednog olujnog ljeta, nek sad sloboda našim glasom pjeva, za zemlju ovu pala je i Gučevska četa“.

Neka je slava čika Dušanu i njegovim saborcima!

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,