Planinari kreću u osvajanje Prokletija

22.09.2014.

Prokletije

FOČA – Četvorica članova Planinarskog društva “Zelengora” iz Foče sutra će se uputiti prema Prokletijama na granici Crne Gore sa Albanijom, u namjeri da osvoje najveći vrh tog planinskog vijenca – Maja jezerce, visok 2.694 metara, koji je ujedno i najveći vrh Dinarida.

Planinari Karlo Šimović, Srđan Kulić, Vukadin Kunarac i Draženko Stanojević krenuće ujutro automobilom za Gusinje, a čim stignu, u toku sutrašnjeg dana planiraju da prepješače polovinu uspona od sela Vusanje do kampa u Dolini jezera.

Šimović kaže da bi na vrh Maja jezerce trebalo da se popnu u srijedu, 24. septembra, oko podneva.

“Ozbiljno smo pristupili pripremama, dobro smo se informisali od planinara, koji su bili na Prokletijama, gdje staze nisu dobro markirane ni osigurane, ali uz određenu dozu opreza ne bi trebalo biti problema”, rekao je Šimović.

Uspon na Maja jezerce počinje iz Crne Gore, a vrh se nalazi u Albaniji, pa će planinari granicu preći u hodu.

“Nema nikavog nadzora, tu se nalazi samo kamen koji označava da se ulazi u Albaniju, planina je prilično pusta”, dodao je Šimović.

Ova grupa fočanskih planinara u martu se popela na najveći vrh Balkana – planinu Rilu u Bugarskoj, a prethodnih godina su osvojili Triglav u Sloveniji i Olimp u Grčkoj.