Počela Parkovijada “Sutjeska 2014”

04.09.2014.

Parkovijada Sutjeska 2014

FOČA – Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić otvorila je večeras na Tjentištu 15. Parkovijadu “Sutjeska 2014”, koja je okupila oko 100 radnika šest nacionalnih parkova iz Srbije i Srpske, kao i vojvođanskih ustanova za zaštitu prirode.

Golićeva je istakla da će naredne godine na Parkovijadu biti pozvani i predstavnici nacionalnih parkova iz ostalih zemalja bivše Jugoslavije, da bi se, osim sportskih takmičenja, razmijenila iskustva u radu i dogovorio zajednički nastup prema predpristupnim fondovima Evropske unije.

Parkovijada Sutjeska 2014

“Dominantne teme o kojima treba razgovarati su kako da nacionalni parkovi budu samoodrživi i da manje zavise od budžeta, a posebno o prekograničnoj saradnji koju međunarodni fondovi jako poštuju i preko koje se mogu dobiti benefiti za parkove”, naglasila je Golićeva.

Direktor Nacionalnog parka /NP/ “Sutjeska” Zoran Čančar istakao je da, zahvaljujući specijalnim vezama sa Srbijom, ta javna ustanova ostvaruje posebno dobro saradnju sa NP “Tara”, sa kojim radi na uvezivanju turističke ponude.

Radnici nacionalnih parkova “Tara”, “Fruška gora”, “Đerdap”, “Kopaonik”, “Sutjeska” i “Kozara”, te pokrajinskog Zavoda za zaštitu prirode i Sekretarijata za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine, na Tjentištu će se, do nedjelje 7. septembra, takmičiti u više sportskih disciplina.