Promocija dokumentarnog filma “Spokoj kraja”

20.09.2014.

Film Spokoj kraja

ANDRIĆGRAD – U bioskopu “Dolly Bell” u Andrićgradu promovisan je dokumentarni film “Spokoj kraja”, autora Milana Nikodijevića iz Vrnjačke Banje, koji govori o ustaškom zločinu nad 6.000 srpskih civila u aprilu 1942. godine u Starom Brodu kod Višegrada.

O stravičnim zločinima nad srpskom nejači koje su počinile ustaše Francetićeve crne legije, a u kojoj su prednjačili muslimani iz ovog drinskog kraja, besjedio je dekan Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta “Sveti Vasilije Ostroški” u Foči Darko Đogo.

U nastavku je promovisana nova knjiga “Stari Brod – zaboravljeni zločin”, Izdavačke kuće “Dabar” Mitropolije dabrobosanske i izdavačke sekcije Srpskog sokolskog društva “Soko” iz Dobruna.

Film Spokoj kraja

Osim višegradskog slikara Hadži Branka Nikitovića o knjizi je govorio urednik u “Dabru” i “Sokolu”, višegradski novinar i publicista Slavko Heleta, te priređivač ove knjige Aleksandar Savić.

U Spomen-kompleksu u Starom Brodu danas će biti osvještana Spomen-kapela, svojevrsne spomenice za 6.000 zvjerski umorenih srpskih civila iz istočne Bosne.

SRNA