Put čuva selo od pustošenja

30.09.2014.

Makadam-putevi

FOČA – Loši putevi gorući su problem fočanskih sela, zbog čega će iz opštinskog budžeta biti izdvojeno oko 177.000 maraka za sanaciju lokalnih i nekategorisanih puteva, što je za 140.000 više nego lani.

Bez infrastrukture nema ni kvalitetnog života u selima, zbog čega su mnoga i opustošila. Jedno od takvih je i selo Čelebići koje je nekada brojalo više od 1.500 stanovnika, a danas ih je pet puta manje.

– Ima oko tri stotine mještana, a svake godine nas je sve manje. Problem je infrastruktura, stanovništvo se seli zbog lošeg puta, posebno omladina. Nema mladih ni tridesetak. Imamo problem i sa napajanjem strujom, nijedan stub nismo dobili u ovoj godini, niko ne haje za selo – kaže predsjednik MZ Čelebići Ivko Ostojić.

Ostojić dodaje da je put prema Čelebićima nedavno obnovljen, ali da ta praksa mora biti nastavljena i ubuduće.

– Put je popravljan ljetos. Rađen je i ovaj dio regionalnog puta, sada se bar može proći, a proljetos je bilo baš loše – kaže Ostojić.

Više ulaganja u saobraćajnice od lokalne zajednice očekuju i stanovnici MZ Jošanica.

– U toku ove godine asfaltiran je kilometar puta od spomenika ubijenim mještanima ka selu. Nasipan je i put prema Cvilinu, dok su ostali u lošem stanju. Niz zahtjeva za sanaciju i popravku putne mreže smo predali opštini, svi su usvojeni, ali čekamo realizaciju – kaže predsjednik MZ Jošanica Nedeljko Matović.

Od 138 kilometara lokalnih puteva u Foči, samo dvadesetak je asfaltirano. Seoski, nekategorisani putevi uglavnom su zapušteni.

– Prvi dio, sanacija lokalnih i nekategorisanih puteva je urađen u više sela, među kojima su i MZ Jošanica i Čelebići, dok je drugi dio u toku – kaže načelnik opštinskog Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove Branka Salamadija.

Projekti

Osim sredstvima opštine, u toku je sanacija seoskih puteva u više mjesnih zajednica u okviru projekta Ministarstva za izbjegla i raseljena lica vrijednog oko 90.000 maraka.

Tako će u seoske puteve ukupno u ovoj godini biti uloženo oko 267.000 maraka.