ŠG „Sjemeć“ iz Rogatice i dalje na dobrom putu

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 10. septembra 2014. 058.ba

SG Sjemec-sjeca sume

DOMAĆINSKO POSLOVANjE DONIJELO DOBIT

ROGATICA – Dok neki dijelovi Javnog preduzeća „Šume Republike Srpske“ ponovo bilježe negativne poslovne rezultate, u Šumskom gazdinstvu „Sjemeć“ je obrnuto. Dobit ostvarena u prvih šest mjeseci bila je 144.000, a uz domaćinsko poslovanje samo mjesec dana kasnije 245.000 maraka.

– Ukupan prihod ostvaren je u visini od 4,528.000 maraka.U tome realizacija šumskih drvnih sortimenata je više od 4 miliona, reče direktor Gazdinstva Milorad Jagodić.

– Za prvih sedam mjeseci, dodao je on, troškovi su bili 4,283.000 i najviše sredstava, 2,1 milion maraka, ili 47 posto, utrošeno je za lična primanja 231 stalno zaposlena radnika. Proizvodne usluge, u čemu dominiraju usluge na izvozu iz šuma drvnih sortimenata, odnijele su preko 540.000, porezi i naknade 730.000, troškovi materijala 370.000, amortizacija 270.000 i biološke investicije, koje su izvršene sa skoro 98 posto, i izgradnja 3,2 šumskih kamionskih puteva 300.000 maraka.

– Troškovi investicija, naglašava Jagodić, bili bi veći za još najmanje 150.000 maraka da smo kao ranijih godina plaćali sezonske radnike na sadnji novih i održavanje postojećih šumskih kultura. Ovoga puta sve poslove oko šumsko-uzgojnih radova obavili smo u vlastitoj režiji angažujući radnike od portira do direktora. Na taj način ne samo što smo uštedjeli značajan iznos troškova, nego smo, ubijeđen sam, dobili i na kvalitetu obavljenih radova.

Izgradnja puta Stari Brod-Tatinica

Ono sa čim su u „Sjemeću“ posebno zadovoljni je podatak da su u periodu januar 2006 – juli ove godine izgradili 55 kilometara novih šumskih kamionskih puteva u vrijednosti od 3,6 miliona maraka. Time su otvoreni mnogi dijelovi šuma za eksploataciju, ali i brojna sela i zaseoci širom opštine. Među njima je i put Starogorske stijene – Stari Brod u dužini od 7 kilometara, Stari Brod – Tatinica 3,2, čije zvanično puštanje uz prisustvo predstavnika finansijera ŠG „Sjemeć“ i izvođača radova je obavljeno danas, srijeda 10. septembra, prigodnom svečanošću koju su organizovali žitelji ovog malog sela. Tu je put Borike – Vrtače 2,5 i Bjelogorci – Rasput njive 2 kilometra.

Uz to, u peruodu 2009. – kraj jula tekuće godine modernizovano je, sa asfaltiranjem, 22 kilometra puteva uz investicije iz vlastitih sredstava od 2,1 miloon maraka. Između ostalih tu su putevi Kadarev do – Berkovići u dužini od 9 kilomtara, Podjunač – Gluhovina dužine 3,7 i Rampa – Sjeversko dužine 2,5 kilometara.

– Preostali dio ove godine u „Sjemeću“, reče još direktor Jagodić, biće usmjeren prema izvršenju plana sječe, izrade i privlačenja drvnih sortimenata. U oblasti investicija radiće se još četiri nova kamionska puta u dužini od pet kilometara i modernizovati sa asfaltiranjem pet postojećih puteva u dužine 3,5 kilometara za što su obezbijeđena sredstva u visini od 750.000 maraka.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,