Sutjeska, Maglić, Perućica, blago na koje možemo biti ponosni

Radiosarajevo.ba - 29. septembra 2014. 058.ba

Nacionalni park Sutjeska

FOČA – Broj posjetilaca Nacionalnom parku Sutjeska, najvećem i najstarijem na prostoru Bosne i Hercegovine raste iz godine u godinu. Tako su prošle godine zabilježeni dolasci 13.000 gostiju s prostora bivše Jugoslavije, ali i iz Engleske, Francuske, Holandije, Belgije, Češke, Slovačke… Ostvareno je 8.500 noćenja.

Nacionalni park Sutjeska osnovan je 1962. godine, a prostire se na 17.250 hektara, od čega je preko 66 posto prekriveno šumama, a ostali dio čine pašnjaci, livade i goleti iznad gornje granice šume.

Obuhvata područje Sutjeske sa strogim prirodnim rezervatom Perućica, dijelove planina Maglić 2.386 metara – najviši vrh u BiH, Volujaka, Vučeva i Zelengore. NP Sutjeska je od 2000. godine uvršten u II kategoriju IUCN-a – Odjel UN-a za zaštitu prirode i prirodnih dobara.

NP Sutjeska je najraznovrsniji kompleks ekosistema na prostoru BiH i jedan od najraznovrsnijih na prostorima jugoistočne Evrope. Na Zelengori se nalazi osam glečerskih jezera „gorskih očiju“: Donje i Gornje Bare, Bijelo i Crno jezero, Orlovačko, Štirinsko, Kotlaničko, Borilovačko jezero. Ono što također karakteriše ovo područje jesu duboki kanjoni Sutjeske, Hrčavke i Jabučnice, bistrih planinskih rijeka bogatih potočnom pastrmkom. Veoma je dragocjen i bogat fond divljači i rijetkih biljnih vrsta, od kojih su mnoge endemske.

U samom srcu parka smješten je i strogi prirodni rezervat Perućica 1.434 hektara, najočuvanija i najveća prašuma u Evropi, u kojoj je od osnivanja nacionalnog parka strogo zabranjena bilo kakva intervencija čovjeka.

Na širem tangentnom području nacionalnog parka Sutjeska odigrala se važna bitka između njemačkih okupacionih snaga i oslobodilačkih jedinica 1943. godine, u istoriji poznata kao treća ofanziva. U spomen na ovaj događaj, 1973. godine je podignuto Spomen obilježje Bitke na Sutjesci. Na području Nacionalnog parka Sutjeska postoji još desetak spomen-obilježja posvećenih pojedinim važnim momentima ili ličnostima bitke na Sutjesci.

Zahvaljujući ljubaznošću domaćina, direktora javne ustanove Nacionalni park Sutjeska, Zorana Čančara, a uz pratnju Miloša Živanovića, rukovodioca sektora za zaštitu, ekipa Anadolu Agency imala je priliku obići najinteresantnije dijelove nacionalnog parka Sutjeska.

Najljepši pogled iz podnožja Maglića

Za nešto više od sat vremena vožnje makadamskim putem stigli smo do oko 20 kilometara od Tjentišta udaljenog Prijevora koji se nalazi na nadmorskoj visini od 1.660 metara, a s čijeg se vrha pruža najljepši pogled na prašumu Perućicu, ali i cijeli Nacionalni park Sutjeska.

S lijeve strane Prijevora uzdiže se najveća planina u Bosni i Hercegovini, Maglić, sa svojim vrhom od 2.386 metara nadmorske visine. Upravo Prijevor, smješten podno Maglića, odabran je za izgradnju tri katuna – kamene kuće niske gradnje koje Nacionalni park Sutjeska od prošle godine izdaje gostima koji žele na njemu boraviti. Dva su kapaciteta šest, a jedan četiri ležaja. U katunima gosti sami sebi spremaju hranu, a sve se obavlja na starinski način, uz peći na loženje.

Za smještaj u katunima posebno su zainteresirani strani gosti, koji su pristizali čak i iz Belgije, a među posjetiocima ima i domaćih, prvenstveno iz Sarajeva.

U blizini katuna NP Sutjeska nalazi se i onaj u vlasništvu Zorana Budalića, koji svake godine tu s porodicom vrši ispašu svojih ovaca i goveda iz Bileće. S obzirom da je podno Maglića, na kojem se inače još zadržao, pao prvi ovosezonski snijeg, Zoran se 15. septembra vratio u rodni kraj. Preko ljeta pravi sir i kajmak koji je vrhunskog kvaliteta i zbog toga nešto skuplji nego u gradu, kojeg prodaje gostima i posjetiocima koji borave u katunima na Prijevoru ili tranzitiraju kroz to područje.

Osim što obiluje prelijepim pejzažom, prirodom, pogledom i čistim planinskim zrakom, Prijevor je i veoma značajno turističko odrediše, posebno planinare. Naime, upravo to je lokalitet s kojeg je polazna tačka za pohod na Maglić i Trnovačko jezero udaljeno oko pet kilometara, a do kojeg je jedino moguće stići pješice. Karakteristika ovog jezera, osim njegove ljepote, jeste to što se nalazi u Crnoj Gori, a do njega je moguće doći iz BiH.

Prijevor se, inače, nalazi na oko jedan kilometar udaljenosti od Republike Crne Gore. Na nešto malo više od pola puta od Tjentišta do Prijevora, tačnije oko 13 kilometara nalazi se Dragoš sedlo, smješteno na nadmorskoj visini od 1.264 metra koje je također, posjetila ekipa Anadolu Agency.

Na udaljenosti oko pola kilometra na desnu stranu s donje strane pješice kroz Perućicu stiže se do vidikovca sa kojeg se pruža najljepši pogled na vodopad Skakavac. Predstavlja hidrogeološki fenomen u sastavu prašumskog rezervata Perućice: 75 metara visinskog profilnog pada, gradeći Peručićki potok. Dužina potoka je dva kilometra, a ulijeva se u rijeku Sutjesku.

U neposrednoj blizini Dragoš sedla, na oko stotinjak metara, nalazi se i grob Nurije Pozderca, učitelja i političara. Na ploči pored groba je zapisano: „Teško ranjen na Vučevu ovdje je 12. juna 1943. godine umro prvi potpredsjednik Izvršnog odbora Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ). Neposredno pored groba Nurije Pozderca početak je i planinske staze Perućica duge 7,85 kilometara, koja se pješice pređe za tri sata.

Planinarenje, biciklizam, uskoro i jahanje

Nacionalni park Sutjeska ima oko 100 kilometara šumskih puteva dostupnim posjetiocima. Na raspolaganju posjetiocima Nacionalnog parka Sutjeska je 25 bicikala, a u planu je da se napravi i prostor za jahanje, odnosno iznajmljivanje konja.

Uz Omladinski kamp u okviru kompleksa planirano je da se izgradi objekat od 40 kreveta, s laboratorijom i informatičkom opremom kao istraživačko-razvojni i edukativni centar za šumarstvo, poljoprivredu, ekologiju i ruralni razvoj, a koji bi se koristio za razmjenu studenata u okviru nastvanih planova i programa kako u samoj BiH, tako i za međunarodnu razmjenu u tim oblastima.

Direktor NP Sutjeska Zoran Čačar navodi kako će u tom preduzeću nastaviti s projektima koji će značiti zaštitu i unapređenje prirodnog i kulturno-istorijskog naslijeđa, te unapređenje turističke ponude kako bi Nacionalni park Sutjeska postao top destinacija za cijelu Bosnu i Hercegovinu.

Radiosarajevo.ba

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , ,