Uzbuna među pčelarima u Rogatici

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 02. septembra 2014. 058.ba

Predavanja za pcelare u Rogatici

AMERIČKA TRULEŽ U PČELINjIM LEGLIMA

ROGATICA – Na području opštine Rogatica, koja se ne može baš pohvaliti razvijenim pčelarstvom, otkrivena su dva žarišta opasne zarazne bolesti amarička trulež pčelinjih legala.

Radi se, tvrde veterinarski stručnjaci, o bolesti larvnog stadijuma medonosne pčele koja se lako širi i dugo vremena održava u pčelinjacima i svrstana je u naročito opasne zarazne bolesti pčela koja traži posebne mjere za sprečavanje njenog daljeg širenja.

To je bio povod za uzbunu u Udruženju pčelara „Sat“ u Rogatici pa u saradnji sa Odjeljenjem za privredu i društvene djelatnosti u opštini, a uz materijalnu podrušku Japanske agencije za međunarodnu saradnju „Džajka“, organizovali predavanje na temu borbe protiv amaričke gnjiloće pčelinjih legala. Predavač je bila doktor Violeta Santrač iz Veterinarskog instituta „Dr Vaso Butozan“ iz Banja Luke.

Predavanje je održano juče, ponedeljak, 1. septembra, u sali SO-e i okupilo je preko 40 pčelara članova Udruženja „Sat“, ali i drugih koji se bave ili imaju dodira sa uzgojem i zaštitom pčela kao vrlo korisnih životinja.

– Američka trulež pčelinjih legala, rekla je dr Santrač, na području BiH evidentirana je još davne 1937. i održala se sve do današnjih dana. Uzrok je bakterija larvi koja se pojavljuje u dva oblika – vegetativnu, pokretnu, i sporu, nepokretnu formu.

Pcelinjak u Rogatici

– Ono što zabrinjava, naglasila je doktor Santrač, je činjenica da su sve pčelinje zajednice na teritoriji Republike Srpske, a i u okruženju i šire, u potencijalnoj opasnosti od mogućeg nastanka infekcije ovim bakterijama. Spas je u preventivnim mjerama kroz laboratorijsku dijagnostiku i saniranje oboljelih društava unutar jednog ili više susjednih pčelinjaka. Što se prije pristupi pravilnoj kontroli bolesti to će i efikasnost u njenom suzbijanju biti uspješnija.

– Inače, dodala je doktorica, infekcija nastaje unošenjem spora uzročnika preko pčela hraniteljica koji se vrlo brzo razmnožavaju i izazivaju uginuća u vidu trulenja larvi. Zaražena larva pretvara se u smeđu, ljepljivu i rastezljivu masu koja se sušenjem prilijepi za dno ćelije saća. Jedna oboljela larva može da sadrži preko milijardu spora koje su dodatno infektivno opterećenje i novi izvor zaraze. Zaražena pčelinja zajednica progresivno slabi, jer leglo nestaje i nema dovoljno prinove mladih pčela, a samim tim zajednica postaje neproizvodna i donosi niske prinose meda.

– Kad se laboratorijskim pretragama utvrdi stvarno prisustvo amaričke gnjiloće, koja se još naziva u pčelinja kuga, spas je jedino u zatvaranju zaraženog pčelinjaka i uništavanju, spaljivanjem, svih zaraženih košnica sa saćem i pčelama. Nikakvi antibiotici ne dolaze u obzir. Čak su i zakonski zabranjeni, reče na kraju doktor Violeta Santrač, čije je predavanje izazvalo veliku pažnju prisutnih. Otuda i više konkretnih pitanja i odgovora iz ove oblasti koji će sigurno dobro doći u borbi protiv ove opasne bolesti pčela.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: