Za grijanje u bolnici pelet umjesto uglja

06.09.2014.

Srebrenka Golic u Foci

FOČA – Ministar prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije Republike Srpske Srebrenka Golić najavila je da će u Univerzitetskoj bolnici u Foči biti urađen novi sistem grijanja, pa će od naredne godine, umjesto uglja, koristiti pelet i druge nus proizvode drvne industrije.

Golićeva je navela da je ova ustanova ušla u program “Energetske efikasnosti javnih zgrada u Republici Srpskoj”, koji obuhvata zdravstvo i prosvjetu, za koji je Vlada Republike Srpske obezbijedila kredit kod Svjetske banke od 12,8 miliona dolara.

Ona je navela da je u novi sistem grijanja u fočanskoj bolnici planirano da bude uloženo 1.000.000 maraka. Planirano je da bude promijenjena kompletna stolarija i urađena nova fasada da bi se eliminisali gubici toplotne energije.

Golićeva je navela da će postojeći kotao na fosilna goriva zamijeniti kotao sa obnovljivim izvorima energije, jer ovo područje raspolaže takvim resursima.

Prema njenim riječima, sve to će biti urađeno da bi se eliminisali energenti koji zagađuju životnu sredinu.

“Prije nekoliko dana završili smo energetski pregled za Univerzitetsku bolnicu u Foči, što je finansirano grantom USAID-a i sada smo u fazi izrade projektne dokumentacije”, rekla je Golićeva prilikom posjete bolnici.

Direktor Univerzitetske bolnice u Foči Veljko Marić zahvalio je Ministarstvu prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije i istakao da će ova ustanova nakon 60 godina dobiti ekološki prihvatljiv sistem grijanja.

“Mi smo jedina stacionarna zdravstvena ustanova u Republici Srpskoj koja još koristi mrki ugalj kao energiju, što savremena ekologija ne prihvata, s obzirom na to da je dosta šljake i sumpora”, rekao je Marić.

Ukupna površina Bolnice koja će dobiti novi sistem grijanja je oko 7.500 metara kvadratnih.