Bogoslovski fakultet – duhovna osovina srpskog naroda

14.10.2014.

Sveta liturgija u Foci

FOČA – Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije služio je danas Svetu arhijerejsku liturgiju u hramu Svetog Save u Foči, povodom 20 godina od početka rada Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta “Sveti Vasilije Ostroški” u ovom gradu.

Nakon liturgije, kojoj je prisustvovao i ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija, episkop Gligorije održao je predavanja
tokom kojeg je istakao da je Pravoslavni bogoslovski fakultet rastao zajedno sa Republikom Srpskom i da predstavlja jednu od najvažnijih duhovnih i kulturnih osovina srpskog naroda.

“To je duhovni i intelektualni rasadnik, koji tek treba da donese dobre plodove. Nakon 20 godina, stoji kao putokaz državi i ovom gradu, kojem su fakulteti ponovo vratili život”, naveo je vladika Grigorije.

Sveta liturgija u Foci

Govoreći o značaju vjeronauke i učiteljskog poziva uopšte, vladika Grigorije je naveo da je prenošenje znanja samo jedan dio obrazovanja, dok drugi i ništa manje važan predstavlja vaspitavanje i podizanje čovjekove ličnosti u psihofizičkom i duhovnom smislu.

Episkop Grigorije poručio je da nije cilj od dobrog učenika napraviti još boljeg, već od lošeg učenika napraviti dobrog.

“To je veliki učitelj, koji tako radi. I ono što je još bitno, nije dobar učenik obavezno i dobar čovjek, kao što ni loš učenik nije obavezno loš čovjek”, naglasio je episkop zahumsko-hercegovački i primorski.

Vladika Grigorije rekao je da je potreban veliki napor da bi dobri ljudi i dobri učenici došli na pozicije u društvu koje zaslužuju.

“Često imate u našem društvu sistem nekompetencije i vidite ljude koji nemaju kapacitet za funkciju koju obavljaju. Oni sami nisu toga svjesni, a okolo to svi uviđaju. Tada nastaje pravi haos. Ili obrnuto, kada čovjek koji može da ispunjava velike stvari nema mogućnost da se ispolji, što je, takođe, velika šteta i ima ogromne loše posljedice po društvo”, rekao je episkop Grigorije.