Đaci reporteri istražuju Foču

Glas Srpske - Radmila Đević - 22. октобра 2014. 058.ba

Djaci istrazuju Focu

FOČA – Stotinjak učenika fočanske Osnovne škole „Sveti Sava“ u narednih 12 mjeseci istraživaće istoriju, kulturu, obrazovanje, ekologiju i druge ključne teme za opštinu Foča, a sve prikupljene podatke predstaviće stanovništvu i arhivirati.

Đacima će u istraživanju pomoći savremeni kompjuterski centar, koji je škola dobila zahvaljujući projektu „Obrazovanje za pravično društvo“, koji finansira USAID i FOD BiH, a realizuje ga Centar za obrazovne inicijative „Step baj step“. Projekat će trajati tri godine, a učenici će u narednih 12 mjeseci istraživati, obilaziti teren i sakupljati podatke pomoću opreme koja je u Centru.

Na raspolaganju im je pet računara, devet HD kamera, jedna profesionalna kamera za snimanje dokumentaraca, digitalni aparat, štampač i vaj-faj uređaj. Učenici će istraživati tokom vannastavnih aktivnosti, a svi su članovi različitih školskih sekcija kroz koje su već stekli određena iskustva.

– U ovom projektu učestvovaće đaci članovi fotografske, istorijsko-dokumentarne, kreativne, literarne i ekološke sekcije iz starijih, ali i nižih razreda. Osnovna tema je istraživanje lokalne zajednice, a moći će da izaberu i sve druge teme koje se tiču Foče. Kada završe istraživanje, organizovaćemo prezentaciju njihovog rada, koji će ostati dokumentovan u školi – rekla je Jelena Čančar, direktor Osnovne škole „Sveti Sava“ i dodala da projekat podrazumijeva i druženje sa vršnjacima iz drugih gradova u BiH.

Jovan Golijanin, koji je član literarne sekcije, rekao je da jedva čeka da počne sa istraživačkim radom.

– Moj zadatak će biti odlazak u Muzej, ispitivaću ljude o različitim temama, zatim ću sve to uklopiti u lijepe priče, a baviću se i istorijskim činjenicama – kazao je Golijanin.

Baza podataka

Osim fočanske još 18 škola u BiH dobilo je savremeni centar za učenje i istraživanje. Vrijednost ovog projekta je oko 120.000 maraka, a odvijaće se pod motom „Budućnost počinje sa mnom“.

– Informacione tehnologije moraju da budu u svrsi učenja i funkcionalnog znanja. Centar će omogućiti istraživanje, pravljenje priča i dokumentaraca, a njihov prikupljeni materijal činiće veliku bazu podataka – rekao je projekt koordinator iz Centra za obrazovne inicijative „Step baj step“ Nedim Krajišnik.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: