Drugi put u godini procvjetale kruške

SRNA - Aleksandra Janković - 01. октобра 2014. 058.ba

Kruska u oktobru

FOČA – Mlade voćke krušaka procvjetale su prvog oktobarskog dana na imanju Radojice Mlađenovića u selu Štović kod Foče, pa jesen u ovom voćnjaku više liči na rano proljeće.

Mlađenović kaže da je ova godina bila nepovoljna za voće, pa tako i za kruške, koje gotovo da nisu imale roda.

On napominje da je drugo cvjetanje u istoj godini rijetka pojava, ali da nije prvi put da uoči zime procjetaju na njegovom imanju, koje se nalazi na lijevoj obali rijeke Bistrice.

„Za ovo doba godine jeste neuobičajeno. Proljetos je, takođe, cvjetala, kao i sve druge voćke, ali zbog loših vremenskih prilika plodovi nisu opstali, tako da je ova godina bila sirotinjska za voćarstvo“, ističe Mlađenović.

On smatra da cvjetovi neće preživjeti prvu slanu, pogotovo što je najavljeno da će temperatura ubrzo pasti na pet stepeni.

„Vjerovatno se neće održati, ali lijepo izgledaju“, navodi Mlađenović.

On dodaje da u narodu postoji vjerovanje da će, kada voće procvjeta u ovo doba godine, zima biti oštra, ali da prognoze meteorologa govore da bi do Nove godine moglo biti lijepo vrijeme.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: