Izgradnja mini hidroelektrane „Mesići Nova“ kod Rogatice

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 09. oktobra 2014. 058.ba

HE Mesici nova

PRVI KILOVATI DO KRAJA FEBRUARA

ROGATICA – U Mesićima kod Rogatice u toku su intenzivni radovi na građevinskom dijelu buduće mini hidroelektrane „Mesići Nova“ koju podiže Zavisno preduzeće „Elektrodistribucija“ Pale, čiji je početak radova ozvaničen juče, 8. oktobra, proširenim sastankom menandžmenta ovog preduzeća i trenutnih izvođača radova.

Prema potpisanom ugovoru glavni izvođač radova je češka firma Hidroenergo holding koja se obavezala da će novu hidroelektranu završiti i predati na upotrebu u roku od osam mjeseci, počev od 17. septembra i prvih radova na budućoj mašinskoj hali u kojoj će biti instalirana tri generatora i tri transformatora.

Tehnički direktor „Elektrodistribucije“ Pale Boško Jugović reče da radovi idu čak ispred utvrđene dinamike. Ako vremenske prilike budu i dalje naklonjene, građevinski radovi, koje izvodi DOO „EkoTeh“ iz Sarajeva, trebali bi da se završe do polovine novembra, do kada bi trebala da počne isporuka i montaža mašinske i elektroopreme iz Bugarske, Italije, Hrvatske i dijela koga obezbjeđuje Kaldera kompani iz Banja Luke.

HE Mesici nova

– To znači, dodaje Jugović, da bi najkasnije do 1. marta iduće godine trebalo da poteknu prvi kilovati električne energije iz nove hidroelektrane koja treba da bude ponos regije. Istovremeno biće to i prvi proizvodni objekat izgrađen u okviru „Elektroprivrede“ Republike Srpske nakon HE „Višegrad“. To govori da je menadžment „Elektrodistribucije“ Pale pozitivno opredijeljen prema budućnosti ovog kraja i preduzeća koje „pokriva“ 13 opštine Sarajevsko-romanijske i Gornjedrinske regije, kao cjeline.

Instalisana snaga u novoj HE je 4,9 megavata. Ukupna investicija, uključujući već završeno proširenje tunela postojeće HE „Mesići“, iznosi oko 10 miliona maraka. Šezdeset posto ovih sredstava obeznjeđeno je iz vlastite akumulacije, a ostalo su povoljni krediti ZBER banke.

– „Mesići Nova“, kazuje još Jugović, godišnje će, uz normalne hidrološke prilike, proizvoditi 23 miliona kilovat časova električne energije. To je sa istom količinom vode u akumulacionoj brani za 5 miliona više od postojeće HE „Mesići“ koja će i dalje ostati u funkciji, ali i služiti kao muzejski eksponat i sjećanje na prvi elektroenergetski objekat započet, izgrađen i pušten u rad u bivšoj SFRJ, 27. jula 1950. godine uz proizvodnju od preko milion megavat časova električne energije.

Iako sa najsavremenijom opremom, uz daljinsko upravljanje, „Mesići Nova“ neće uticati na smanjenje postojećeg broja zaposlenih. O tome Jugović kaže:

– Vodilo se računa i o radnicima. Broj zaposlenih neće sigurno biti smanjivan. Obezbjediće se posao za postojeće, a perspektivno i zapošljavanje novih radnika što je naš, a znamo i cilj lokalne zajednice.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,