Kampanja vađenja krompira u Rogatici [FOTO]

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 03. октобра 2014. 058.ba

Vadjenje krompira na Borikama

TRKA ZA BERAČIMA

ROGATICA – U proljećnoj sjetvi ove godine u opštini Rogatica krompirom je zasijano 289 hektara zemljišta od čega 232 hektara kromira za jelo i 57 hektara sjemenskog, koga su sijali registrovani proizvođači „Solanum-produkt“ i „Agros“.

Uz brojne probleme koji su zbog kiše i velike vlage pratili usjeve, došla je na red kampanja ubiranja plodova. Nekoliko lijepih dana na kraju prošlog i početkom ovog mjeseca poljoprivrednici su maksimalno koristili da povade što veće količine krompira. Radi se od jutra do mraka. Angažovan je svaki sloboodni traktor i druge mašine za vađenje krompira. Berači su posevna priča. Opšta je trka za njima i kako se procjenjuje nije u Rogatici ostala ni jedna žena koja je htjela raditi a da nije ponuđena da pođe na sakupljanje krompira. Mnoge su to iskoristile i uz dnevnicu od 30 do 35 maraka našle su se na platou Borika ili u nekom drugom dijelu opštine na vađenju krompira.

Sa platoa Borika svakog dana u Rogaticu dođe i do 100 tona krompira. Vlasnik DOO „Tehnoproma“ Milan Đerić, koji je ove godine krompir posijao na 50 dunuma zemlje na boričkom platou, reče da je samo sa jedne parcele u Sjeversku veličine 12 dunuma izvadio preko 30 tona kvalitetnog kenebeka, dezorea i agrije. Sličan rod imao je i poznati proizvođač Dragan Džida, Miroslav Olović, ali i dosta drugih proizvođača.

– Sve je zavisilo od primjene agrotehničkih mjera u borbi sa povećanim brojem biljnih i drugih štetočina, reče Ozren Planojević, vlasnik DOO „Agros“, koji zadovoljno trlja ruke, jer je njegovih 40 hektara sjemenskog krompira dobro rodilo, a za njegovo vađenje uz ostale mašine koristi i novu dvorednu vadilicu za koju je plaćeno 30.000 maraka.

[royalslider id=“129″]

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: , ,