Lazanski: Dodik – jedini političar koji može da održi Srpsku

09.10.2014.

Lazanski

Politički analitičar Miroslav Lazanski rekao je da je aktuelni predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik jedini političar koji može da obezbijedi budućnost Republike Srpske i njen opstanak.

“Bez Milorada Dodika na čelu, vi gubite Republiku Srpsku. Nije to samo moje mišljenje, to je mišljenje vrlo uglednih zapadnih analitičara, da ne kažem i obavještajnih službi. On je jedini političar koji može da održi Republiku Srpsku i s kim Republika Srpska ima punu perspektivu”, rekao je Lazanski.

On je dodao da će oni koji bi eventualno bili dovedeni na vlast na fonu zapadnih ambasada, morati da slušaju svoje mentore i zapadne centre moći, jer bi bili njihovi dužnici.

“Јedini koji nikome nije dužan u Srpskoj, u smislu političkih dugova, jeste Dodik. On može da igra tu nezavisnu poziciju. Sa njim je Republika Srpska osigurana da se Dejton neće krivo tumačiti i da neće doći do njegove revizije”, ocijenio je Lazanski, dodavši da svi drugi nemaju tu vrstu harizme, niti poziciju na međunarodnom planu kao što je ima Dodik.

Ako Republika Srpska ostane bez Dodika, smatra Lazanski, pitanje je vremena kada je više neće biti.

Ocijenivši da je predizborna kampanja u Republici Srpskoj veoma prljava i puna demagogije i prazne priče, Lazanski je rekao da se predstavnici opozicije ponašaju kao da ljudi u Srpskoj imaju kolektivnu amneziju.

“Priča se o kriminalu i korupciji, a kriminal u Srpskoj je začet upravo za vrijeme vladavine SDS-a, još u vrijeme rata. Isto kao i priča o ingerencijama Republike Srpske. Upravo je vlast SDS-a lišila Republiku Srpsku nekih bitnih prerogativa i ingerencija”, istakao je Lazanski.

On je naveo da je na nastupima kandidata Saveza za promjene za predsjednika Republike Srpske Ognjena Tadića čuo priče o povećanju penzija, o otvaranju novih radnih mjesta i postavio pitanje odakle on misli to da obezbijedi.

Napomenuvši da ima mnogo nastupa koji se baziraju samo na ponavljanju riječi “promjene”, Lazanski je upitao šta znače te promjene ako one ne donosu ništa bolje. Normalno je, dodaje on, da opozicija ide na to da kaže da se sve loše u Republici Srpskoj desilo za vrijeme sadašnje vlasti i Milorada Dodika, ali to je vrlo nepošteno.

“Slušam priče kandidata Saveza za promjene Ognjena Tadića o bezbjednosti i o tome kako je država odgovorila na bezbjednost. Kako može upoređivati poplave i šta bi bilo da je neko napao Srpsku? To su dva fenomena koja su apsolutno nespojiva. Dobro je da nije rekao kako da se odbranimo od zemljotresa. To je stvarno demagogija, koja mi je potpuno neočekivana od pretendenta na tako visoku i ozbiljnu funkciju kao što je funkcija predsjednika”, istakao je Lazanski, dodavši da ga je Tadić veoma razočarao u svojim nastupima.

Lazanski je naveo da je čuo Tadića da je nedavno, na jednoj od predizbornih tribina rekao da nikada nije izigrao ničije povjerenje, što, kako kaže, nije tačno.

“Nekadašnji predsjednik Republike Srpske Biljana Plavšić lično mi je pričala da je ona pomogla da Ognjen Tadić bude razmijenjen kada je bio zatvoren u Hrvatskoj. Njegov otac je molio Plavšićevu da ga spasi iz zatvora. Ona se angažovala i Tadić je razmijenjen za jednu grupu ljudi. Kasnije, kada je Biljana Plavšić otišla dobrovoljno u Hag, Ognjen Tadić je napisao članak o njoj, koji je objavio jedan sarajevski magazin 3. oktobra 2001. u kojem je naveo nešto u smislu da je ona ‘luda žena’. Tražio je da Hag dozvoli Srpskoj da pošalje ekipu psihijatara da vještači Biljanu Plavšić, da je ispituju, pregledaju… A ona ga je spasila iz zatvora. I kako neko može da vjeruje takvom čoveku na visokoj funkciji”, rekao je Lazanski.

On je naglasio da ne zna šta narod misli kada vidi da nekog od kandidata za neku funkciju u Srpskoj hvale u Sarajevu, ali da je prosta logika da takvog ne treba da bira.

Lazanski je podsjetio da opozicija stalno kritikuje i izgradnju Andrićgrada, kao i njegovog idejnog tvorca Emira Kusturicu, naglasivši da bi “Višegrad bez Andrićgrada bio obična kasaba”.

“Izgradnjom Andrićgrada stvorena je perspektiva mladim ljudima da ostanu, da imaju fakultet, pozorište, bioskop… Zaista ne znam zašto te kritike. Naravno da je sa nekim parama trebalo to da se izgradi, sigurno da se mora uložiti da bi se nešto napravilo, a napravljena je monumentalna građevina u smislu grada, koja će nadživjeti vrijeme i prostor”, istakao je Lazanski.

On je konstatovao da niko taj Andrićgrad neće ostaviti u nasljedstvo ni svojoj familiji niti bilo kome. “Taj lokalitet i te građevine uvijek će ostati u Republici Srpskoj i koristiće ljudima. Šta je trebalo da ostane na tom mjestu – pusta livada? Andrićgrad je već sada turistički vrlo atraktivna lokacija. Biće tu i Fakultet lijepih umetnosti, koji profesor Kusturica namjerava da otvori… Sve to, praktično je stavilo Višegrad na turistički mapu jugoistočne Evrope, a ostaje na teritoriji Srpske”, naglasio je Lazanski.

SRNA