Loza umjesto šljive i kruške

25.10.2014.

Rakija Bore Lalica

Zabilježeno u prolazu

ROGATICA – Ove godine na području opštine Rogatica nije rodila ni jedna vrsta voća. Izdale su šljive, jabuke i kruške od kojih se tradicionalno pekla domaća rakija sa imenom voća od koga je pravljena. Izostalo je tako i pečenje rakije, posao u kome se se mnogi iskazivali kao veći ili manji uspješni majstori, ali i okupljali ljubiotelji dobre kapljice uz zbijanje šala i prepričavanje mnogih zgoda i nezgoda.

Ali, da njegov „lampek“, kazan za pečenje rakije ne bi cijele godine ostao suv, Boro Lalić iz naselja „Rudo“ u Rogatici, iskoristio je izuzetno dobar rod grožđa u njegovom dvorištu i odlučio se na to da se oproba u pečenju rakije loze.

– Iako bez iskustva u pečenju rakije od grožđa, izgleda da sam uspio. Potrefio sam i vrijeme za pečenje i ovo što je danas prošlo kroz lulu moga kazana lijepog je i okusa i mirisa, a jačinu sam ostavio na 45 stepeni. I količinski sam zadovoljan. Ispekao sam 6 litara po kazanu što je za mene veliko iznenađenje, jer se radilo o domaćem grožđu bez ikakvog rodovnika koje smo do sada koristili samo za jelo, priča Boro.

Borino pečenje lozovače izazvalo je veliki interes ljubitelja dobre kapljice u cijelom naselju i masovno su se okupljali oko njegovog kazana. Jedva su dočekali da proteknu prve kapi i nakon “probe“ u početku sa kašike, a kasnije i čašicama, svi su ostali zadovoljni. Borina lozovača položila je ispit i sudeći po tome ubuduće kućno grožđe neće služiti samo za jelo, nego i za pečenje rakije koja će, očito, biti ozbiljna konkurencija šljivi i nadaleko čuvenoj kruški bez kojih u ovim krajevima ne može proći ni radost ni žalost.