Na 36 biračkih mjesta pravo glasa ima 17.169 građana

10.10.2014.

Izbori-glasanje

FOČA – U opštini Foča pravo glasa na predstojećim opštim izborima ima 17.169 građana, a glasaće se na 36 redovnih biračkih mjesta, dok će tri mobilna tima omogućiti glasanje osuđenicima iz Kazneno-popravnog zavoda, pacijentima Univerzitetske bolnice i nepokretnim licima.

Predsjednik Opštinske izborne komisije /OIK/ Branimir Radović rekao je da su se za glasanje putem mobilnog tima prijavila 254 lica, a da je spisak zaključen 22. septembra.

On je dodao da će biračko mjesto za glasanje u odsustvu i glasanje sa nepotvrđenim glasačkim listićima biti obezbijeđeno u Osnovnoj školi “Sveti Sava”.

Radović ističe da je članovima biračkih odbora posebno ukazano na činjenicu da velikom broju građana ove godine ističe rok važenja ličnih dokumenata.

“Birači koji mijenjaju ličnu kartu, da bi ostvarili biračko pravo, uz staru ličnu kartu treba da imaju potvrdu da je novi dokument u procesu izrade. Oni koji nisu u takvoj situaciji, mogu da koriste vozačku dozvolu ili pasoš”, kaže Radović.

On je pojasnio da, prema Izbornom zakonu, birači mogu glasati na osnovu tri važeća dokumenta, a to su lična karta, vozačka dozvola i pasoš. “Ta tri dokumenta su potpuno ravnopravna u ostvarivanju biračkog prava. Ne dolazi u obzir zdravstvena knjižica ili neki drugi lični dokument bez fotografije”, upozorio je Radović.