Nastavljena ovogodišnja prirodna iznenađenja u Rogatici

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 22. октобра 2014. 058.ba

Procvjetale divlje jagode

PROCVJETALE DIVLjE JAGODE

ROGATICA – Ove godine priroda u Rogatici i okolini priredila je niz iznenđenja. Najveće je u domenu voća. Na startu proljeća sve vrste voćaka su cvjetale kao rijetko koje druge godine, a kad je trebalo brati plodove nije bilo ništa. Jednostvano nije bilo voćke ni za lijeka. O sušenju voća i posebno pečenju rakije nije bilo ni govora.

Ali, zato jesen je donijela niz iznenađenja. Na jednoj od krušaka Mitra Bakmaza u ulici Janka Jolovića ponovo je cvjetala kruška viljamovka. I ne samo cvjetala, nego je došao i plod mladih krušaka, koji su dočekali i prve mrazove, kazuje Mitar.

Bilo je, pričalo se, i novog cvjetanja tršanja, šljiva, jabuka i malina, a iznenađenje su i divlje, odnosno šumske, jagode. Procvjetale su na prisojnim stranama livada u Kozićima kod Rogatice. Ostaje samo dilema dokle će trajati njihov veseli bijeli cvijet? Ovo radi toga što meteorolozi već najavljuju hladnije vrijeme, pa čak i snijeg. Kalendarski ništa neobično. Na pragu je novembar, koji se još zove i studeni, pa je u njegovo predvečerje nenormalno vidjeti cvjetanje jagoda.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: