Održana 50. poljoprivredna izložba u Rogatici [FOTO]

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 05. октобра 2014. 058.ba

Poljoprivredna izlozba u Rogatici

NAGRAĐENO 60 IZLAGAČA POLjOPRIVREDNIH PROIZVODA

ROGATICA – U Rogatici je danas, subota, 4. oktobra, održana 50. jubilarna regionalna poljoprivredna izložba. Okupila je uzgaivače goveda, ovaca, koza, sjemenskog i krompira za jelo, skorupa-kajmaka i kućne radinosti iz Sarajevsko-romanijske i Gornjedrinske regije. Nagrađeno ih je 60 sa fondom nagrada od 11.750 maraka koje je obezbjedila Opština Rogatica kao organizator izložbe sa sponzorima.

Najbolju kravu na izložbi doveo je Radomir Ćebić iz Zaganovića kod Rogatice, steonu junicu Zoran Ristović iz Hapsana kod Rogatice, koja je proglašena grlom za primjer, i junicu preko 12 mjeseci Vitomir Perišić iz Krmčića kod Rogatice. Svaki od njih ponio nagradu od po 400 maraka.

Među 13 nagrađenih uzgaivača ovaca prvu nagradu dobila je kolekcija Nedeljka Nikolića iz Brankovića, koji u svom stadu ima 190 priplodnih ovaca i dvizica, a najbolje dvizice dotjerao je Brane Džida sa Borika, koji su nagrađeni sa po 400 maraka.

Koze su ove godine prvi put ušle u konkurenciju za nagrade. Takmičilo se 6 kolekcija koza i 7 jarica. Nagrađena je kolekcija jarica Nikole Čomora iz Tvrdimića u Istočnom Sarajevu, koji uzgaja 120 grla, i koza Salka Gušića iz Žepe. Njima se pripale nagrade od po 300 maraka.

Pošto je ovo prva verifikacija koza na ovoj smotri, Komisija koja je ocjenjivala njihov kvalitet rekla je da „preovladava Alpska koza čije su osnovne karakteristike visoka mlječnost i plodnost i veoma dobro prilagođavanje različitim klimatskim uslovima i tipovima gajenja“. Otuda i preporuka za njihov veći uzgoj.

Za proizvodnju sjemenskog krompira sa po 400,odnosno 300 maraka nagrađeni su proizvođači „Solanum-produkt“ i DOO „Agros“ i 10 uzgaivača krompira za jelo. Radi se o poljoprivrednim gazdinstvima koja krompir siju na platou Borika. Prvu nagradu u visini od 300 maraka ponio je Dragan Džida, a dvije druge u visini od 200 maraka Rade Janjić i Zoran Džida sa Borika.

Milja Lošić iz Osova i Biljana Džida sa Borika donijele su ekstra klasu skorupa-kajmaka i ponijele nagrade od po 100 maraka. Kajmak prve klase donijele su Jelenka Ninković iz Kopita sa Sjemeća i Zorka Despotović iz Berkovića. Nagradu za najuređeniji štand ponio je pčelar Dragan Radović sa Sokoca, a za proizvodnju predmeta od drveta iz domena kućne radinosti Milovan Perišić iz Krmčića i za humanitarne svrhe Slađana Ujić, predsjednica Udruženja žena „Snop“ iz Gučeva.

Štandove na izložbi, ali bez pretenzije na nagrade, imali su i Turistička organizacija opštine i Udruženje pčelara „Sat“.

[royalslider id=“131″]

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: ,