Počelo obilježavanje dvije decenije Bogoslovskog fakulteta

SRNA - Aleksandra Janković - 13. октобра 2014. 058.ba

2 decenije Bogoslovskog fakulteta

FOČA – Večernjom službom u crkvi Svetog Petra Dabrobosanskog i Svetog Vasilija Ostroškog, te svečanom akademijom, u Foči je počelo obilježavanje dvije decenije od osnivanja Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta „Sveti Vasilije Ostroški“.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija, koji je prisustvovao akademiji, najavio je da bi, nakon tri godine čekanja, ovih dana trebalo da počne adaptacija stare direkcije nekadašnjeg preduzeća „Maglić“ u novo sjedište Bogoslovskog fakulteta.

„Sa austrijskom firmom `Bis vam` 24. oktobra imamo drugi rok da potpišemo ugovor. Nadamo se da ćemo uspješno to završiti i ozvaničiti početak radova na završetku Bogoslovskog fakulteta i studentskih domova u Foči“, rekao je Mutabdžija.

Pravoslavni bogoslovski fakultet počeo je sa radom 14. oktobra 1994. godine, na hrišćanski praznik Pokrov Presvete Bogorodice.

Dekan Fakulteta Darko Đogo podsjetio je da je u teškim ratnim vremenima grupa entuzijasta i dalekovidih ljudi osnovala tada Duhovnu akademiju, kao nasljednika nekadašnje Sarajevske bogoslovije.

„Naša misija i vizija je da budemo zahvalni i da ovdje odgajamo buduća zahvalna, samopregorna i požrtvovana bića“, rekao je Đogo na svečanoj akademiji.

Vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije istakao je da je jako važno što su dekan i veći broj profesora Bogoslovskog fakulteta nekada bili studenti upravo ovog fakulteta i što danas žive u Foči.

„Uspjeli smo da iznjedrimo sopstveni kadar i to najveći rezultat ove škole“, rekao je vladika Grigorije.

Na svečanoj akademiji, medaljama i zlatnim plaketama nagrađeno je više institucija i pojedinaca koji su zaslužni za osnivanje i razvoj jedine pravoslavne visokoškolske ustanove u BiH.

Medalje su dobili osnivači ovog fakulteta mitropolit dabrobosanski Nikolaj, umirovljeni vladika zahumsko-hercegovački i primorski Atanasije, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, prvi rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Vojislav Maksimović i prvi predsjednik Savjeta Univerziteta Momčilo Krajišnik.

Istim priznanjima, između ostalih, nagrađeni su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i opština Foča.

Proslava jubileja nastavlja se sutra Svetom arhijerejskom liturgijom u hramu Svetog Save u Foči.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: , ,