Predstavljena knjiga “Pošten poslanik i druge bajke”

09.10.2014.

Radoje Andric

ANDRIĆGRAD – U Andrićgradu je promovisana knjiga “Pošten poslanik i druge bajke – Pisma iz susedstva”, autora Radoja Andrića iz Užica.

“Knjiga je nastala bez ideje da će biti knjiga, jer su ova `Pisma iz susedstva` objavljivana na regionalnom sajtu, a priče su krenule kao slika koju mi vidimo u Užicu, a inspirisana je narodnim poslanikom iz Višegrada Miroslavom Kojićem”, rekao je Andrić na promociji u Knjižari “Ili-ili”.

On je istakao da “Pisma iz susedstva” govore o iskustvu koje je autor imao tokom stanovanja u Užicu, a radeći sa profesorom Emirom Kusturicom na Mokroj Gori.

“Sa strane je to lakše vidjeti, sve to što sam vidio gledajući iz Višegrada, a i dolazeći u Andrićgrad osjetio sam potrebu da to prenesem i drugim ljudima. Poznato je koliko je bilo sukoba sa Užičanima i Kremancima o samoj ideji da se formira Mećavnik. Nekako sam uvidio da se to događa i u Višegradu”, kaže Andrić.

On je podsjetio da je Mećavnik nailazio na prepreke poput ovih koji se dešavaju u Višegradu od nerazumnih osporavanja do otvorenog osporavanja.

“Prepoznao sam isti rukopis, scenario i malograđansko ponašanje ljudi”, kaže Andrić.

On je istakao da se u knjizi može pročitati i nekoliko redova o predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, odnosno način na koji ga Užičani doživljavaju.

“Građani Srbije bi vrlo rado želeli da Milorad Dodik bude njihov predsednik, jer je više nego očigledno da vodi državotvornu politiku”, kaže Andrić.

Predgovor za knjigu “Pošten poslanik i druge bajke” – “Pisma iz susedstva” napisao je proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica.

Knjiga je izašla u izdanju banjalučke izdavačke kuće “Besjeda”.