Stručno obrazovanje odrslih za brigu o starim licima u Rogatici i Palama

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 18. октобра 2014. 058.ba

Briga o starima u Rogatici

NjEGOVATELjI NA DOKVALIFIKACIJI

ROGATICA – Prvim predavanjima na temu „Osnovi gerantologije, anatomije i fiziologije“, danas, subota, 18. oktobra, u Domu za starija lica „Sunce“ u Rogatici počela je šestomjesečna realizacija programa prekvalifikacije i dokvalifikacije zaposlenih u ovoj i ustanovi socijalne zaštite za smještaj starih lica „Natura“ u Palama.

Time je počela i realizacija ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji između Srednjoškolskog centra „Ljubiša Mladenović“ iz Banja Luke i ustanova socijalne zaštite starijih lica „Sunce“ iz Rogatice“ i „Natura“ iz Pala o prekvalifikaciji i dokvalifikaciji 11 radnika u ovim ustanovama za zanimanje „njegovatelj starih i nemoćnih lica“.

Briga o starima u Rogatici

– Kroz obuku, koja će trajati 500 časova, proći će 6 radnika naše i pet ustanove sa Pala. Radi se o radnicima sa srednjom školom, najčešće, ekonomskih tehničara i gimnazijalaca, a ima i drugih zanimanja kao što je mašinski tehničar i slično, koji već rade, a nemaju potrebnu stručnu spremu za rad u ovakvim ustanovama. Oni će se kroz teorijski dio koji će trajati 220 i praktičnu obuku od 280 časova osposobiti za zanimanje „njegovatelj starih i nemoćnih lica“ sa kojim će kvalifikovano moći raditi ne samo u našim, nego i drugim ustanovama slične namjene, pa i inostranstvu za kojim postoji velika potreba u zemljama Evropske unije i šire, reče direktor „Sunca“ Radomir Ćućula.

– Tokom prekvalifikacije i dokvalifikacije polaznci obuke proći će kroz tri oblasti osposobljavanja. Na prvom mjestu su osnovi gerantologije, anatomije i fiziologije, zatim njega starih, iznemoglih i bolesnik lica, te prva pomoć i zaštita na radu, rekla je Maja Stupar, koja je kao doktor medicine jedna od predavača ispred Centra „Ljubiša Mladenović“.

Teorijski dio obuke održavaće se subotom i nedeljom naizmjenično u Rogatici i Palama, a praktična nastava, preko, sa stručnim ispitima i radnim iskustvom, medicinskih sestara i tehničara kao mentora u svakoj od ustanova. Na kraju će se komisijski provesti ispiti znanja koji će biti podloga za izdavanje propisanih diploma saglasno pozitivnim zakonskim propisima.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: