Uz 50. jubilarnu, poljoprivrednu izložbu „Rogatica 2014“ [FOTO]

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 04. октобра 2014. 058.ba

Snop manekenke

TRADICIJOM ČUVAJU IDENTITET NARODA

ROGATICA – U predvečerje 50. jubilarne, regionalne poljoprivredne izložbe u Rogatici, 3. oktobra održan je i jedan zanimljiv kulturno-zabavni događaj.

U organizaciji Udruženja žena „Snop“ iz Gučeva upriličena je izložba i modna revija odjevnih i drugih predmeta koje su uradile vrijedne ruke žena ovog i udruženja „Sokolica“ iz Sokoca i Sekcije kućne radinosti Srpskog sokolskog društva „Soko“ iz Dobruna kod Višegrada.

U foajeu gradskog bioskopa otvorena je izložba ručnih radova žena a pred punom salom u dva navrata prodefilovalo je 18 djevojaka iz Gučeva i Rogatice, Sokoca i Višegrada. One su nosile haljine, suknje, tunike, džempere, poluvere, šalove, vezene ženske čarape, torbice, šešire i druge odjevne predmete izrađene zlatnim rukama žena ovog kraja.

– Cilj je očuvanje narodnog stvaralaštva kao kulturne baštine i tradicionalnih vrijednosti kao garanta postojanja i identiteta našeg naroda, rekla je pozdravljajući prisutne na reviji Slađana Ujić, predsjednica „Snopa“.

Dajana Veljović, Marija i Ana Lubarda, Nikolina Nešković, Kristina Živković i druge djevojke u maniru pravih manekenki prošetale su binom gradskog bioskopa u prekrasnim odjevnim predmetima izrađenim od vune, vunicve, konca, svile, pamuka, filca i drugih materijala. Zanimljivo je da je Gordana Nedić nosila haljinu staru preko 40 godina, čija je sadašnja vlasnica Minja Mihajlović, a dobila ju je od tetke Sretenke Furtula, koja je đevovala davno prije posljednjeg rata. Iako stara skoro pola vijeka ova haljina, opšti je utisak, svojim izgledom i načinom izrade u kojoj dominira vez pokrstica ništa nije zaostala iza sadašnjih najmodernijih kreacija.

Reviju ženskih rukotovorina otvorio je načelnik opštine Tomislav Puhalac koji je poželio da udruženja kao što je „Snop“ bude u svim seoskim mjesnim zajednicama opštine. Istovremeno, načelnik je svim ženama čestitao predstojeći 15. oktobar – Dan žena ruralnih područja, kome je dijelom posvećena i ova manifestacija.

Ljepoti stvaralaštva žena iz Gučeva, Rogatice, Sokoca i Višegrada, toplom pozdravljeni, dali su prilog najmlađi iz Dječijeg obdaništa i članovi ansambla „Stara Gora“ koji njeguju izvorni folklor srpskih zemalja.

[royalslider id=“130″]

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: , , ,