Duhovna radost – Trpeza ljubavi

10. новембра 2014. 058.ba

Trpeza ljubavi u Cajnicu

ČAJNIČE – Sledujući starohrišćanskoj crkvi bratstvo hrama Uspenja Presvete Bogorodice u Čajniču obnovilo je drevnu praksu hrišćanske agape ili trpeze ljubavi.

Posle uslužene Svete liturgije, juče su sveštenici pozvali sve prisutne vjernike u salu Svetosavskog doma. Po prvi put nakon dugogodišnje pauze, upriličen je ovaj molitveni skup vjernika parohija čajničkih. Mnogi od njih su bili iznenađeni a iznenađenje ih je takođe čekalo i u sali. Posle zajedničke kratke molitve, iz žitija svetih i Prologa Svetog vladike Nikolaja Srpskog pročitano je žitije. Zatim su djeca iz kulturno umjetničkog društva „Izvor“ iz Čajniča izveli kratak i prigodan program. Sa nekoliko recitacija i crkveno-narodnih, duhovnih pjesama razgalili su srca i duše prisutnima. Protojerej-stavrofor Momir Vasiljević, kratkom i poučnom besjedom obratio se prisutnim i naglasio značaj zajedničke molitve ponovivši Hristove riječi: Gdje je dvoje ili troje, u ime moje onde sam ja s njima. Pravoslavna crkva jeste zajednica živih, njenih članova, kako vojujućih tako i toržestvujućih. Osnovna ćelija Crkve je crkva u malom, a to je porodica. Naglasivši značaj lične i kućne molitve, gdje se porodica zajedno pred ikonom ujutru i u veče moli Bogu, istakao je da je cilj ovog današnjeg okupljanja da se postane jedna velika porodica i da moleći se i proslavljajući Boga, kao što nas je učio bogonosni otac Sava Srpski i kao što je sveti Nikolaj ohridski Žički okupio Srbe u Bogomoljački pokret, vratimo ono istinsko jedinstvo i zajedništvo u mnogostradalni rod naš Srpski.

Trpeza ljubavi u Cajnicu

Napredak tehnike i tehnologije, koji bi trebalo da služi čovjeku za olakšanje njegovog života, učinio je savremenom čovjeku suprotno zarobio je dušu njegovu. Počev od male djece, koja bez nadzora i kontrole roditelja igraju video igrice i gledaju crtane filmove a da ne govorimo o omladini koja je opterećena Fejsbukom, Tviterom, Internetom, a pogotovo opterećenost mobilnim telefonima. Stariji opet, domaćini i domaćice su svoju pažnju posvetili serijama koje traju do iznemoglosti. Sve negativno utiče na srpsku porodicu i dovodi u opasnost njeno raspadanje i uništenje. A posebno što uništava duhovni integritet i ruši tradicionalni i običajni duh Srpskog naroda. Primjer mladića koji dugo nije imao pristup internetu prvo što je objavio na svom profilu: Dugo nisam imao pristup Fejsbuku, ovih dana sam razgovarao sa mojim ukućanima, mnogo neki fini ljudi.

Trpeza ljubavi u Cajnicu

Kada su prisutni u sali čuli zvuk frule koji je dočarao sliku pastira koji čuva svoja stada a zatim vesele zvuke harmonike u veštim rukama profesora Petrovića i njegovih učenika vidjela im se ozarenost na licu.

Trpeza ljubavi u Cajnicu

Narodni guslar uz strune gusala Duško Tanović, otpjevao je pjesmu o Čudotvornoj ikoni majke Božije Čajničke Krasnice. Dok su se vjernici posluživali skromnom trpezom ljubavi, hor dječijeg Kuda-a je otpjevao nekoliko prigodnih pjesama. Kulminaciju radosti priredila je Radmila Mašić svojim umilnim i lijepim glasom pjevajući stare narodne pjesme praćene harmonikom.

Zahvaljujemo se i g. Veselinu Dačeviću-koreografu KUD-a „Izvor“ iz Čajniča, koji se i sam radovao. Crkvena opština i bratstvo hrama ovaj običaj će i dalje nastaviti, s tim što će sveštenik posle svete liturgije, ili nekada posle večernjeg bogosluženja, obavijestiti vjerne i pozvati u salu Svetossavskog doma. Za sve prisutne ovo je bio trenutak duhovnog osvježenja.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Autor: Gordana Tadić

Rođena 14. septembra 1988. godine u Čajniču. Osnovnu i srednju školu završila u Čajniču. Godine 2012. diplomirala na Filozofskom fakultetu na Palama, odsjek Žurnalistika, te stekla zvanje diplomirani novinar.

Pogledajte sve vijesti čiji je autor Gordana Tadić

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: ,