Izgrađena crkva na Zelengori

17.11.2014.

Crkva na Zelengori

FOČA – U selu Vrbnica na obroncima Zelengore za samo tri mjeseca izgrađena je crkva Svetog velikomučenika Pantelejmona.

Prilozima vjernika, gradnja crkve počela je 1. avgusta, a nakon samo tri mjeseca hram je pokriven i postavljena su zvona, koja su osveštana juče na praznik Prenošenja moštiju Svetog Đorđa – Đurđic.

Protojerej stavrofor Danilo Crnogorac kaže da je grupa entuzijasta i zaljubljenika u Zelengoru realizovala dugogodišnju ideju o gradnji crkvi u Vrbnici.

“Na dan Svetog velikomupčenika Pantelejmona, 9. avgusta, osveštali smo temelje hrama i tada je na donatorskom ručku prikupljeno 10.000 KM, što je nagovještavalo da će gradnja biti uspješna, ali nisam mogao ni sanjati da će biti u tako kratkom roku”, rekao je Crnogorac.

On ističe da, osim mještana Vrbnice i naroda koji je prijeklom sa ovog područja, u gradnji učestvuju i vlasnici vikendica na Zelengori, koji dolaze iz drugih krajeva Srpske.

“Crkva je izuzetne ljepote i svakim danom biće ljepša. Postavljena je stolarija, sada će uslijediti ugradnja elektroinstalacija i malterisanje”, rekao je Crnogorac i izrazio nadu da će crkva biti osveštana 9. avgusta naredne godine.

SRNA - Aleksandra Janković