Još jedno prirodno iznenađenje u Rogatici

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 14. новембра 2014. 058.ba

Maline na Sjeversku u novembru

ZRELE MALINE NA SJEVERSKU

ROGATICA – Maline u novembru, pa još zrele i na Sjeversku, još je jedno čudo prirode ove jeseni na području opštine Rogatica.

Uz behar pa i rod jabuka i krušaka, cvjetanje šumskih jagoda, rekordan rod svih vrsta gljiva, pa i proljećnih reduša, skoro nedelju dana po Mitrovdanu u ovom selu na nadmorskoj visini od preko hiljadu metara snimili smo maltene zrele maline. To još do sada nisu upamtili ni najstariji žitelji ovog sela poznatog po zimi, sjevercu i snijegu, o čemu mu i ime govori, i ako, kazuju oni, ovako toplo vrijeme potraje još pet-šest dana, snimljene i druge maline u ovom malinjaku moći će se i ubrati slatki plodovi.

To još jednom govori o promjeni klime u ovom kraju. Toliko se toga promijenilo da mnogi tvrde da je sada bolje boraviti na platou Borika, nego u Rogatici, na nadmorskoj visini od nepunih 530 metara, gdje magla, kao tijesto, „davi“ skoro cijeli dan. A kad se „digne“ evo predvečerja i tako iz dana u dan. U Rogatici magla i tmuša, na Borikama sunce i može se disati punih pluća.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: ,