Kustendorf – Opuštena i pristupačna harizma

20.11.2014.

Dunja i Emir Kusturica

Selektor filmskog i muzičkog festivala “Kustendorf” Dunja Kusturica izrazila je zadovoljstvo što je ovaj festival okarakterisan kao jedan od, po atmosferi, “najopuštenijih, odnosno najprirodnijih festivala” od prestižnog američkog filmskog časopisa “MovieMaker” iz Kalifornije.

“Prepoznatljivi smo po tome da ne insistiramo na glamuru, iako na festival dovodimo velika svjetska imena iz svijeta filma”, rekla je Kusturica, dodavši da ovo priznanje daje garanciju da će festival biti uspješno organizovan i u budućnosti.

Ona je najavila da će “Kustendorf” i u budućnosti zadržati opuštenu i pristupačnu harizmu kada je u pitanju filmski, ali i muzički dio.

“To je ono što karakteriše naš festival”, istakla je Kusturica za “Glas Srpske” i dodala da se izuzetno raduje mnoštvu mladih reditelja koji će biti okosnica predstojećeg “Kustendorfa”.

“Kustendorf”, koji se tradicionalno održava u januaru u Drvengradu, na Mokroj Gori posvećen je, prije svega, promociji filmskog stvaralaštva mladih autora.

Časopis “MovieMaker” je na godišnjoj listi 25 filmskih festivala opisao “Kustendorf” kao jednu od “najčudnijih i najljepših proslava filmske umjetnosti”.

“Taj festival je definitivno najviše ‘kul’ od svih na kojima sam bio, zato što volim apsurd i harmonike, žestoka pića, čudnu hranu i mogu da tolerišem duvanski dim. Takođe, tu se prikazuju divni filmovi mladih autora, a slavni gosti su veoma pristupačni”, napisao je član redakcije “MovieMaker”.

U tekstu se ističe da istočnoevropska bajkovita tvrđava Emira Kusturice – Drvengrad, svakog januara postaje istinska umjetnička enklava sa projekcijama iz prestižne međunarodne selekcije cjelovečernjih, kao i iz takmičarskog programa kratkih studentskih filmova u predivnom, opuštenom okruženju.

Nesumnjivo sjajna kinematografija je zajednička osobina izabranih 25 festivala, kao i promišljeni, inspirativni razgovori i edukativni događaji.

“Tu je i volja za eksperimentisanjem sa nestandardnim programima i integrisanjem filma u alternativne prostore, ali i druge medije, kako tradicionalne, tako i one najnovije”, navodi se u tekstu časopisa “MovieMaker”.