Kustendrof među 25 najboljih festivala na svijetu

19.11.2014.

Kustendorf

Smotru u Dervengradu magazin „Movie Maker” ocenio je kao odličan miks filmova mladih reditelja, pristupačnih gostujućih zvezda, jakog pića, čudne hrane i duvanskog dima.

Magazin „Muvi mejker” uvrstio je Kustendorf festival na svoju godišnju listu 25 najboljih filmskih smotri na svijetu. Festival, koji se već sedam godina održava u januaru na Mokroj Gori, a čiji je osnivač naš proslavljeni reditelj Emir Kusturica, našao se rame uz rame sa manifestacijama u Ostinu, Kamdenu, Montrealu, Stokholmu, Galoveju, Hongongu, Lionu, Cirihu…

Kustendorf je u članku ocjenjen kao „prelijep i bizaran, jedan od najboljih na kojima je jedan od članova žirija bio” između ostalog i zbog miksa odličnih filmova mladih reditelja, lakog pristupa gostujućim zvijezdama iz svijeta filma, jakog pića, čudne hrane, harmonika i duvanskog dima. Posebno je istaknuta ljepota Drvengrada, koji tokom januara postaje istinska umjetnička enklava, a koji su autori teksta nazvali „istočnoevropskom bajkovitom tvrđavom”. Prestižna selekcija stranih filmova i takmičarski program posvećen studentskim ostvarenjima, sve to u predivnom i relaksiranom okruženju – nešto je po čemu se Kustendorf izdvaja. Tekst o smotri u Drvengradu prati i koloritna fotografija sa ovogodišnjeg otvaranja, kada je priređen i zanimljiv muzički program.

Kustendorf su od osnivanja 2008. posjetila brojna velika imena svjetske filmske scene – Nikita Mihalkov, Monika Beluči, Fatih Akin, Džim Džarmuš, Džoni Dep, Asghar Fahradi, Abas Kirostami, Kim Ki Duk…

Članove žirija činili su producenti, osnivači i selektori festivala, reditelji, filmski kritičari kao i stručnjaci na polju marketinga. Neke od festivala koje su odabrali ocijenili su kao kosmopolitske i sofisticirane, a neke kao lokalne, intimne i šarmantne. Odličan izbor filmova, inspirativni paneli i edukativne radionice kao i eksperimentisanje sa programom ono je što ih spaja. Alternativan prostor održavanja kao i umrežavanje filma sa drugim medijima, kako tradicionalnim tako i najsavremenijim, dodatan je kvalitet festivala sa ove liste.