Kusturica: Dodik je najdarovitiji političar

02.11.2014.

Emir Kusturica

Srpski režiser Emir Kusturica izjavio je da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najvještiji i najdarovitiji političar koga je u životu sreo.

Kusturica smatra da je Dodik, poslije bivšeg francuskog predsjednika Fransoa Miterana, “čovjek koji sa lakoćom rješava najteže probleme i u letu shvata ekonomske zakonitosti, i koji je, uz to još i narodni čovjek”.

“Postoje ovi drekavci, još otrovani logikom jednopartijskog sistema u kojem se pobjeđuje aklamacijom, koji govore kako nije pobijedio. Čovjek je pobijedio i kao predsjednik i ima skupštinsku većinu”, rekao je Kusturica u intervjuu za “Euro blic”.

Kusturica je rekao da bi ideju i tvrdnje o njegovoj naklonosti političarima obrnuo, dodavši da su političari naklonjeni njemu.

“Pošto se nisam bavio poezijom, nego velikim projektima koji podrazumijevaju infrastrukturu, tu moraš da kontaktiraš sa ljudima sa vlasti, da napadaš fondove i ministarstva i da polažeš račune nekom ko ti u tome pomaže. To su utopijski projekti koji nisu mogli biti realizovani bez naklonosti državnih struktura”, rekao je Kusturica.

On istakao da će sve što je napravio ostati, ali da će ostati i “jeka” koja govori o tome da Gavrilo Princip nije terorista.

“Ostaće i jeka koja govori o tome da Princip nije bio terorista. /Premijer Srbije Aleksandar/ Vučić je rekao Si–En-Enu da je on naš junak. Dodik je postavio spomenik u Istočnom Sarajevu. Nekako sam isprovocirao neku pozitivnu dimenziju kod tih naših političara. Da nije bilo Andrićgrada, Vidovdan bi bio zaboravljen”, rekao je Kusturica.

On je istakao da je sve što je zaradio u inostranstvu uložio u Srbiju, za razliku od onih, koji su kako kaže, sve što su zaradili u Srbiji iznijeli napolje.

Kusturica je rekao da Mokra Gora ima infrastrukturu kakvu nema švajcarska planina i da ona nije njegova, kako kaže, “prćija”, niti je tamo formalno direktor. Njegov je, kaže, “Mećavnik” i farma koju tamo ima.

“Tako je bilo i kod Andrićgrada. Osim što je proglašen kao kruna genocida, a da nijedan sud nije utvrdio da je genocida bilo, napali su me i naši, tražeći `čiste račune`. Tri godine sam neprestano ponavljao da je oko Andrićgrada odlučivao savjet u kojem opština ima svog predstavnika i dobija finansijske izvještaje. /Lider SDS-a/ Mladen Bosić neprestano ponavlja da oni hoće čist račun, i neprestano dobijaju taj čist račun”, rekao je Kusturica.

SRNA