Modernizacija seoskih puteva u Rogatici

03.11.2014.

Asfalt do Zoranovica

DOĐE ASFALT DO ŠLjIVIĆA

ROGATICA – Radnici i mehanizacija Ad „Romanijaputevi“ iz Podromanije sutra, 4. novembra, privode kraju višednevne radove na modernizaciji i asfaltiranju trase puta most kod Tatomirove kuće na putu Rogatica – Borike do Zagradca i kuća Šljivića kao dijela sela Seljani u opštini Rogatica.

Modernizaciju ove putne trase čija dužina je 1330 metara finansira ŠG „Sjemeć“ po projektu „modernizacija šumskih kamionskih puteva i pomoći selu radi zadržavanja mladih“.

Iako su Zagradac i kuće Šljivića na domak Rogatice, do njih se dolazilo lošim nekategorisanim i uskim makadamskim putem.

– Da bi se položio asfalt na ovoj relativno kratkoj dionici trebalo je da se u širokom otkopu treće kategorije iskopa 270, četvrte 2500 i pete kategorije 780 kubnih metara materijala. Izgrađeno je 10 propusta za vodu u dužini od 65 metara, od čega šest prečnika 30 i četiri 50 centimetara. Širina trase u porosjeku je najmanje pet metara, a ima djelova, na krivinama, i preko 10 metara. Asfaltna traka je širine tri metra uz po 50 centimetara bankina sa obje strane. Utrošeno je 1800 kubika tampona i 313 kubnih metara asfaltne mase čija debljina na putu je sedam centimetara, reče tehnički direkktor ŠG „Sjemeć“ Marko Tomović, koji je pomno pratio sve faze rada, posebno asfaltiranje.

Asfalt do Zoranovica

U okviru modernizacije ovog puta urađen je i priključak od 150 metara za kuće Zoranovića, a 20-tak metara asfalta uz pripremu podloge, „Romanijaputevi“ su na vlastiti trošak položili do kuće njihovog bivšeg radnika Dragana Zoranovića koji je umro, ne dočekavši penziju, prije nešto više od dvije godine.

Njegov otac Jovo, koji je teški invalid bez obje noge, uz suze se zahvalio i „Romanijaputevima“ i „Sjemeću“ što su mu omogućili da bar u invalidskim kolicima može izaći pred svoju i doći do sinovljeve kuće.

Inače, sa ovim putem ŠG „Sjemeć“ okončava ovogodišnji plan modernizacije šumskih kamionskih puteva u okviru koga je asfaltiran put Okruglo – Lubarda kuće u Tmornom Dolu u dužini od 530 i Slatina – Božići u dužini od 220 metara uz investiciju od 110.000 maraka.