Narodna biblioteka: Omaž Vuku Karadžiću

07.11.2014.

Omaz Vuku Karadzicu u Rogatici

ROGATICA – Pod naslovom „Vukov vijenac od lovora“, Narodna biblioteka u Rogatici obilježila je u četvrtak, 6. novembra, u večernjim časovim, 227 godinu od rođenja i 150 godinu od smrti Vuka Stefanovića-Karadžića, utemeljivača narodnog srpskog jezika i reformatora srpskog pisma stvorivši ćirilicu najjednostavnije i najljepše pismo na svijetu.

Tim povodom članovi Dramsko-recitatorske družine pri Biblioteci održali su prigodan scensko-muzički program u kome je riječju i prigodnim pjesmama prisutne u prepunoj čitaonici proveli kroz život velikog Vuka od rođenja, 6. novembra 1787. do smrti u 77 godini, 26. januara ljeta Gospodnjeg 1864.

Omaz Vuku Karadzicu u Rogatici

Na prigodan način učesnici programa u kome su učestvovali učenici Osnovne škole i Srednjoškolskog centra: Andrej Lakić, Aleksandar Nešković, Nikolina Lugonja, Đorđe Frganja, Sofija Cvijetić, Dragan Ristović, sestre Jovana i bliznakinje Tijana i Dijana Olović i Snežana Ninković, posjetili su i na Vukova djela „Srpski rječnik“, prvo i drugo izdanje, „Malu prostonarodnu slavenoserbsku pesnaricu“, brojne narodne pripovjetke, poslovice, pitalice, zagonetke i posebno epske narodne pjesme radi kojih su i veliki evropski i svjetski umovi učili srpski jezik.

Omaz Vuku Karadzicu u Rogatici

Prilog ovoj kulrurnoj manifestaciji dali su i članovi Guslarske sekcije pri Osnovnoj školi „Sveti Sava“ koju vodi vjeroučitelj Bojan Vasiljević, a dio jedne od epskih pjesama iz Vukovih pesnarica, uz veliki aplauz prisutnih, otpjevao je desetogodišnji Nikola Matović.

Tekst i foto: Sreten Mitrović