Novi impulsi razvoju voćarstva u Rogatici

09.11.2014.

Sadnice u Rogatici

SADNICE POKLON JAPANACA

ROGATICA – Zahvaljujući donaciji japanske razvojne agencije Džajka (JICA), kancelarija u Skelanimana čelu sa specijalnim savjetnikom Mijošija Hirokija, u Rogatici je juče, subota, 8. novembra, sadašnjim i budućim voćarima podijeljeno 6700 sadnica šljiva i jabuka.

Sadnice je dobilo 43 voćara kroz dva programa – socijalni, kojim je obuhvaćeno 35 korisnika koji su besplatno dobili po 100 sadnica, i ekonomski, koji za cilj ima da osnaži postojeće voćare i pomogne onim koji tek zasnivaju voćnjake na ekonomskim osnovama. Takvih je bilo 8 i oni su dobili po 300 besplatnih sadnica i po 100 za koje su platili tržišnu cijenu.

Korisnici ove donacije odabralo je nedavno formirano opštinsko Udruženje voćara i oni su otprilike ravnopravno raspoređeni širom opštine. Tako, na primjer, na spisku ekonomskog programa našao se Darko Knežević iz Rogatice, Goran Krlić iz Tatinice, Jovo Pečenica iz Kosova i Vladimir Batinić sa Matina Brda.

Slično je i sa programom socijalnog karaktera. Sadnice su dobile Dragoljub Žižović iz Živaljevine, Nenad Đerić iz Berkovića, Edhem Kačević iz Žepe, Ilijas Kapo iz Kramer Sela i tako redom njih 35.

Sadnice su kupljene u rasadniku „Vučković“ u Prijedoru, a radi se o šljivama sorte „čačanska ljepotica“ i „stenlej“, i jabukama „ajdared“, „gala“ i „jonagold“ i one će, saglasno potpisanim ugovorima, biti zasađene i uzgajane uz stručno znanje koje će korisnici donacije sticati obaveznom obukom kroz „zimsku školu voćarstva“ koja će se u organizaciji Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti opštine i stručnu pomoć Poljoprivredne savjetodavne službe, Poslovna jedinica Sokolac, provesti tokom naredne zime. Uz to svi korisnici su dužni da obezbjede zemljište za sadnju, iskopaju rupe i posade dobivene voćke.

Pomoć voćarima nije i jedina koju je Džajka ove godine realizovala u opštini Rogatica. Kroz projekat „Izgradnja povjerenja kroz ruralni razvoj“ 20 rogatičkih pčelara dobilo je po četiri košnice sa rojevima pčela na 5 ramova i osnovnom opremom za rad u pčelinjaku koja se sastojala od zaštitne bluze i šešira, rukavica, dimilice, pčelarskog noža, bušača ramova, hvatača rojeva, određene količine žice za ramove, hranilice i priručnika za pčelare.

Donaciju Džajke od 4 priplodne ovce i jednog ovna dobilo je i 20 uzgaivača ovaca, a kroz infrastrukturni projekat uređeno je izvorište Dobra voda u Rađevićima iz koga se putem vodovoda snadbijeva vodom za piće preko 360 domaćinstava na području Mjesne zajednice Borike.

Sreten Mitrović