Obilježena slava Izdavačke kuće “Dabar”

30.11.2014.

Slava Dabar

VIŠEGRAD – Izdavačka kuća Mitropolije dabrobosanske “Dabar” u Dobrunskoj Rijeci kod Višegrada proslavila je krsnu slavu Svetog apostola i jevanđelistu Mateja.

U sali narodnog doma manastira Svetog Nikolaja u Dobrunskoj Rijeci slavski obred juče je obavio arhimandrit Kalistrat Bobušić, uz sasluženje četiri monaha i sedam sveštenika Mitropolije dabrobosanske.

Čestitajući bratstvu manastira i uredništvu “Dabra” krsnu slavu, iguman Bobušić podsjetio je da je Bog pojedince obdario da rade razne poslove, a monahe iz Dobrunske Rijeke da izdaju knjige i časopise i tako šalju duhovne i ljudske poruke vjernicima i ostalim građanima.

U prigodnoj besjedi iguman je podsjetio na istorijat i značaj Izdavačke kuće “Dabar”, posebno ističući zasluge arhimandrita Jovana Gardovića, koji uz pomoć monaškog bratstva i brojnih saradnika uspijeva da priređuje nova izdanja duhovnih i drugih knjiga, te časopis “Dabar”, jedan od najcjenjenijih u okviru Srpske pravoslavne crkve.

Glavni i odgovorni urednik “Dabra” arhimandrit Jovan Gardović rekao je da je Izdavačka kuća “Dabar” za više od 15 godina uspjela da pripremi i izda 49 brojeva časopisa “Dabar”, a jubilarni 50 broj očekuje se u januaru, rekao je Gardović.

“U časopisu pratimo smjernice Hrista, da svaki broj obuhvata poruke po pitanju kako da se riješi problem, a kada se rješava problem sa Bogom i crkvom svaki problem je rješiv. To je ujedno i koncepcija `Dabra`. Radosni smo što možemo da prenesemo dar Bogu sa slavom koju proslavljamo i da uputimo poruku ljubavi i mira, jer smo se uspavali pohlepom i egoizmom”, pojašnjava otac Jovan.

On podsjeća da je prvi broj “Dabra” izašao osamdesetih godina u Sarajevu, a nastavljen je u Dobrunu 1996. godine. Za to vrijeme štampano je na desetine knjiga duhovnog sadržaja, među kojima su udžbenici za potrebe studenata Bogoslovskog fakulteta u Foči i Beogradu, kao i nekoliko zbirki pjesama.

“Najnoviji projekat je štampanje fototipskog izdanja Sarajevskog prepisa “Zakonopravila” Svetog Save. Takođe, sve brojeve `Dabra` smo prilagodili internetu i mogu se naći na internet stranici Mitropolije dabrobosanske”, naveo je Gardović.