Omaž Jovanu Jovanoviću Zmaju

24.11.2014.

Djeca u Rogatici o Jovi Jovanovicu

ROGATICA – Narodna biblioteka u Rogatici nastavlja sa oživljavanjem sjećanja na istaknute srpske pjesnike i književnike. Danas, ponedeljak, 24. novembra, prigodnim scenskim prikazom na platou pred zgradom Biblioteke pod naslovom „Ala je lep ovaj svet“, vraćeno je sjećanje na 181. godinu od rođenja velikana srpskog romantizma Jovana Jovanovića Zmaja, koji je rođen 24. novembra davne 1833. u Novom Sadu.

Djeca u Rogatici o Jovi Jovanovicu

– Ako je iko u svom vremenu, rečeno je ovom prilikom, bio opštenarodni, nacionalni pjesnik, onda je tu čast, bez sumnje, dosagao Jovan Jovanović Zmaj. Nema pismenog čovjeka da za Zmaja nije čuo. Danas se često citiraju, ili pjevaju, Zmajevi stihovi, a da se ne zna čiji su, toliko je Zmajevo pjesništvo postalo i ostalo dio živog, narodnog predanja.

Djeca u Rogatici o Jovi Jovanovicu

I ovom skupu prilog su dali članovi Dramsko-recitatorske družine Narodne biblioteke i mališani iz ovdašpnjeg Dječijeg vrtića „Bambi“ i Kluba za djecu „Milica“. Oni su, pred većim brojem namjernih i slučajnih prolaznika i građana Rogatice, recitovali, pjevali i čitali djelimično ili u cjelini pjesme velikog Zmaja, ljekara i humaniste po životnom opredjeljenju, koji je uz ljekarski poziv i etiku poznat i po tome što je kao prvi u srpskoj književnosti pisao poeziju za djecu. Uz to, uređivao je „Neven“, najbolji dječiji list toga vremena, i bio urednik još šest različitih časoposa.