Patrijarh Kiril: Dio zlatnog fonda svjetske kinematografije

25.11.2014.

Kusturica i patrijarh Kiril

Njegova svetost patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril čestitao je rođendan poznatom srpskom reditelju i graditelju Emiru Kusturici, koji “kroz svoje stvaralaštvo svjedoči o ljepoti svoje domovine, njenoj kulturi i tradiciji i teškom životu srpskog naroda”.

“Vi ste veoma poznat režiser, tvorac čitavog niza filmova koji su ušli u zlatni fond svjetske kinematografije”, poručio je patrijarh Kiril.

On je istakao Kusturičin doprinos u potvrđivanju i promovisanju hrišćanskih vrijednosti u društvenom životu i jačanju jedinstva slovenskih naroda.

Patrijarh moskovski i cijele Rusije poželio je režiseru “zdravlja i duhovne snage za nova ostvarenja i Božije pomoći u svakom dobrom djelu”, prenosi Radio Svetigora.

Emir Kusturica dobitnik je dvije Zlatne palme na festivalu u Kanu, Zlatnog lava za debitantski film u Veneciji, Srebrnog medvjeda na Berlinskom festivalu i niz drugih značajnih filmskih priznanja.

Kusturica je idejni tvorac i graditelj Drvengrada na Mokroj Gori, za čiju izgradnju je dobio najveću evropsku graditeljsku nagradu, kao i Andrićgrada, jedinog grada u svijetu posvećenog jednom nobelovcu.