Počele pripreme za 14. Vidakovićeve dane

28.11.2014.

Pripreme za Vidakoviceve dane

RUDO – Ove godine, Centar za odgovornu demokratiju COD Luna zajedno sa Centrom za kulturno prosvjetnu djelatnost „PROSVJETA“ Rudo, organizuju novu aktivnost, Likovnu radionicu Miloša Vidakovića, u okviru manifestacije Vidakovićevi dani, uz finansijsku podršku SWG prekograničnog programa.

Likovna radionica za mlade umjetnike, održana je u srijedu 26. novembra 2014. godine u hotelu Komsar-Rudo. Tokom radionice 12 mladih likovnih stvaralaca iz 8 opština iz Srbije, Crne Gore i BiH, koje pripadaju Drina-Tara regiji, slušalo je vrlo slikovito izlaganje prof. Dragana Paponjka i slikara Radomira Raša Jagodića o životu i djelu Miloša Vidakovića. Kroz ovo izlaganje dočaran je period, u kojem je ovaj mladi pjesnik i književni kritičar rođen, u kojem je rastao i stvarao, potom su predstavljena njegova dostignuća, uz osvrt da je sve to postigao za samo 24 godine života. U nastavku radionice učesnici i studenti iz Rudog čitali su poeme Miloša Vidakovića a potom su posjetili galeriju slika u Rudom.

Ova radionica predstavlja prvi segment aktivnosti, čiji je cilj priprema mladih umjetnika i upoznavanje sa istaknutim mladim pjesnikom i književnim kritičarem, da bi u narednoj fazi mogli pripremiti svoja autorska dijela inspirisana M. Vidakovićem. Ova dijela biće prikazana 5. decembra na izložbi, u okviru manifestacije Vidakovićevi dani. Od strane organizatora obezbjeđen je i materijal koji je podijeljen učesnicima na kraju radionice. Djela, nastala u sklopu ove radionice, biće poklonjena likovnoj galeriji Rudo i činiće likovni fond posvećen M. Vidakoviću.

Opština Rudo