Posjeta mališana Hramu Uspenja Presvete Bogorodice Čajničke

06.11.2014.

Djeca u Hramu u Cajnicu

ČAJNIČE – Mališani JU „Dječije obdanište“ Čajniče sa svojim vaspitačima i direktorom danas su posjetili Hram Uspenja Presvete Bogorodice u Čajniču.

Djeca su, iskreno i anđeoski pristupili Hramu i to je naravoučenije njihove posjete da u Hram Boga živoga dolaze, da se zajednički Bogu mole. A posle, u porti imali su praktičan prikaz da se čuva ne samo svoja vjera i svoja svetinja nego i okolina i porta crkvena sakupljajući u porti opali list.

„Radosni smo danas jer su nas posjetili najmlađi žitelji Čajniča, naša djeca iz JU „Dječije obdaniše“, Čajniče. Djeca su najveći blagoslov Božiji. Duhovno smo se radovali dok su se krstili i ulazili u Hram i cjelivali ikonu Majke Božije, Čajničke Krasnice. Zaista riječi Hristove koji je i sam bio djete, tek u susretu sa djecom imaju svoj puni smisao i značaj: „Ako ne budete kao djeca nećete ući u carstvo nebesko“.

Djeca u Hramu u Cajnicu

Bezazlenost i iskrenost dječija budi u nama istinske hrišćanske vrline, a pogotovo ljubav prema Bogu i bližnjima. Djeca sve rade iskreno iz srca. Zato i ne znaju za mržnju, za zlo nego govore iskreno bez rezerve, sa neiskvarenim osjećanjima mislima i djelima. Djeca su budućnost, ne samo Čajniča nego i Republike Srpske i garancija opstanka i produženja potomstva roda srpskoga. U ovo vrijeme kada je sve manje djece u Srba, za svaku je pohvalu najprije roditelja koji imaju višečlanu porodicu, a posebno treba pohvaliti vaspitače, učitelje koji brinu o našoj djeci i omladini. Naša Srpska pravoslavna crkva kao duhovna mati, još od vremena najljepšeg srpskog djeteta, Svetog Save posebnu brigu poklanja srpskoj djeci. I kao što je potrebno da djecu nahranimo da ih očistimo da budu čisti da budu uredni, da ih obučemo da budu u odjelu, tako je potrebno od rođenja duhovna briga i nadgradnja u iskrene dječije duše. Sveti Sava srpski poziva djecu: Dođite čeda poslušajte mene, strahu Gospodnjem naučiću Vas.

Poziv spasitelja Gospoda Isusa Hrista posebno je upućen roditeljima i starateljima, svima nama koji odgovaramo za djecu. „Pustite djecu neka dolaze ka meni i ne branite im jer je takvih carstvo nebesko“. Neka Bog blagoslovi ovu djecu i zaštiti je od svakog zla a njihovim roditeljima i vaspitačima da snage da ih odgoje i vaspitaju na ponos roda našeg pravoslavnog – rekao je prota Momir Vasiljević.