Prikupljeno 1.230 KM za liječenje Marije Badnjar

25.11.2014.

Rukomet za Mariju Badnjar

FOČA – Na humanitarnoj rukometnoj utakmici u Foči prikupljeno je 1.230 KM za liječenje osmogodišnje Marije Badnjar iz Popovog Mosta kod Foče koja boluje od djelimične paralize, a ima i oštećenje vida.

Košarkaši, fudbaleri, odbojkaši i karatisti iz Foče sinoć su u Gradskoj dvorani za Mariju igrali rukomet – sport koji se u Foči ugasio 2003. godine, a humanitarno veče nastupom su upotpunili i članovi Kulturno-umjetničkog društva Foča.

Marijin otac jegoš Badnjar rekao je da njegovoj porodici mnogo znači podrška sugrađana. On je potvrdio da je za operaciju očiju u Beogradu potrebno 12.000 KM, dok će operacija priklještenog živca, kojom bi trebalo da bude izliječena djelimična paraliza lijeve strane, a za koju je još ranije prikupljen novac, biti kasnije obavljena u Banjaluci.

“Ona ima samo 10 odsto vida i samo ta operacija košta 6.000 evra, a operacija u Banjaluci je odgođena da bi spasili djetetu vid. Zahvalio bih Omladinskom pokretu, sportistima i svima koji su došli u dvoranu. Nadam se da ćemo sakupiti potreban novac za liječenje naše Marije”, rekao je Badnjar.

Osim aktivnih sportista, humanitarnoj akciji odazvali su se i nekadašnji rukometaši iz Foče, članovi ugašenog Rukometnog kluba “Sutjeska”. Jedan od njih Srđan Vidojević kaže da je bilo lijepo prisjetiti se nekadašnjih vremena, kada se ovaj sport u Foči aktivno igrao.

“Postoji incijativa za obnovu rada Kluba, probali smo, ali to ide veoma teško. Ima dosta zainteresovanih, posebno među studentima, koji bi se rado odazvali”, rekao je Vidojević.

Folklor za Mariju Badnjar

Nakon prošlogodišnje akcije kojom su sportisti i folkloraši na sličan način, igrajući sportove koje ne treniraju, pomogli osobama u razvoju, ovo je druga godina zaredom da je Omladinski pokret Foča organizovao humanitarno-sportsko veče.

Predsjednik Omladinskog pokreta Mladen Mandić kaže da se dosta privrednika iz Foče raspitivalo za žiro-račun porodice Badnjar, tako da se nada da će, osim novca prikupljenog na utakmici, biti još uplata.

U Omladinskom pokretu bi voljeli da ova utakmica bude inicijativa za obnovu rukometnog kluba u Foči. “U ovom trenutku nema dovoljno zainteresovanih, jer su prošle generacije koje su igrale rukomet, ali bi osnovne i srednje škole trebalo da rade na tome”, smatra Mandić.