Slab odziv akciji davanja krvi

04.11.2014.

Davanje krvi u Foci

FOČA – Akciji dobrovoljnog davanja krvi pod nazivom “Daruj za život”, koju je danas u šest gradova Republike Srpske organizovao republički Omladinski savjet, u Foči su se odazvala četiri člana Omladinskog pokreta iz ove opštine, od kojih su trojica prvi put dala krv.

Oni su dragocjenu tečnost dali Službi za transfuzijsku medicinu, koja se nalazi u krugu Univerzitetske bolnice u Foči.

Predsjednik Omladinskog pokreta Foča Mladen Mandić kaže da je očekivao veći odziv mladih sugrađana.

“Jedan dio mladih koji su nam se javili nisu mogli doći zbog toga što su na poslu, a neki su u školi. Svijest o potrebi davanja krvi u Foči je na izuzetno niskom nivou, a s obzirom na to da imamo bolnicu i da mnogi hvale uspjehe naših ljekara, građani bi morali mnogo bolje da se odazivaju ovakvim akcijama”, konstatovao je Mandić.

U današnjoj akciji učestvovao je i redovni davalac krvi Goran Milić.

“Ovo je humani gest i uvijek se rado odazovem, jer čovjeku u nevolji koji prima krv to mnogo znači. Mediji bi trebalo mnogo više da pričaju o davalaštvu, da bi se ljudi animirali i shvatili da davanje krvi nije opasno”, rekao je Milić.

Služba za transfuzijsku medicinu u Foči zalihama krvi najčešće se snabdijeva indvidualnim akcijama, takozvanim porodičnim davalaštvom, te akcijama koje organizuje MUP Republike Srpske.