Smanjena prodaja mandarina na gradskoj pijaci

12.11.2014.

Mandarine

FOČA – Prodavci u fočanskim trgovinama tvrde da informacije o navodnoj neispravnosti limuna i mandarina nisu uticale na prodaju ovog voća, dok je na Gradskoj pijaci prodaja drastično smanjena.

Poljoprivrednik iz Foče Milomir Krunić, koji uz proizvode sa svog imanja, na pijaci prodaje i mandarine iz zapadne Hercegovine, kaže da je zbog velikog pada tražnje prestao da nabavlja tu vrstu voća.

“Kod svakoga je smanjena prodaja, mnogi su potpuno odustali, jer roba propada i trune”, žali se Krunić.

On kaže da će, nakon rezultata analize koji su saopšteni iz Inspektorata Republike Srpske, a kojima je utvrđeno da je voće ispravno, u ponudu na svojoj tezgi polako početi da vraća mandarinu.

“Neću smjeti nabavljati veću količinu, dok se narod ne navikne. Kada narod izgubi povjerenje, teško ponovo počinje da kupuje tu robu, dok ne prođe određeni vremenski period”, rekao je Krunić.

U fočanskim prodavnicama ističu da se priče o neispravnosti voća nisu odrazile na smanjenje tražnje, te da prodaja mandarine i limuna ide dobro i da se cijene nisu mijenjale.

Na području opštine Foča nisu vršene kontrole zdravstvene ispravnosti limuna i mandarine, potvrđeno je Srni u opštinskoj inspekciji.

Zdravstveno-sanitarni inspektor opštine Foča Sanja Šolaja rekla je da od Inspektorata Republike Srpske nije stigao nalog za bilo kakvim analizama, tako da one nisu ni rađene.

Zahtjeve inspekcije za vanrednu analizu voća nije dobio ni Regionalni zavod za javno zdravstvo u Foči, pod čijim je zdravstvenim nadzorom uvezena roba na graničnom prelazu Vardište kod Višegrada, potvrdila je rukovodilac ove ustanove Slađana Arsenović.