Spasioci dobili međunarodne licence

SRNA - Aleksandra Janković - 24. новембра 2014. 058.ba

Gorska sluzba spasavanja u Foci

FOČA – Trodnevnu obuku u pružanju prve pomoći za pripadnike gorskih službi spasavanja uspješno su prošla 23 spasioca iz Mostara, Srebrenika, Širokog Brijega i Foče, čime su stekli međunarodnu licencu.

Obuku, na kojoj je bilo 30 polaznika, proteklog vikenda u Foči je organizovala Gorska služba spasavanja BiH u saradnji sa Gorskom službom spašavanja iz Hrvatske, čiji su instruktori vršili predavanje i testiranje.

Četvoročlanu ekipu hrvatske Gorske službe spasavanja predvodio je anesteziolog Marin Švajda.

„Teorijski dio obuke podrazumijeva znanje u zbrinjavanju i oživljavanju osoba koje su naglo oboljele, koje su pretrpjele infarkt, dok u praktičnom smislu obuka predstavlja sve te vještine spasavanja povrijeđenih ljudi u nepristupačnom terenu“, rekao je Švajda.

Obuku je uspješno prošlo svih šest pripadnika Spasilačkog kluba „Wolf“ iz Foče, koji su ujedno i članovi Gorske službe spasavanja Republike Srpske – Stanica Foča.

Šef fočanske Stanice Nenad Ikonić kaže da je ovo najsavremeniji kurs prve pomoći.

„Riječ je o održavanju životnih funkcija u nepristupačnim planinskim predjelima, od momenta kada čovjek nastrada do momenta kada dođe stručna bolnička pomoć“, istakao je Ikonić.

Predsjednik Gorske službe spasavanja BiH Zdenko Marić kaže da se, zbog nedovoljnog broja domaćih instruktora, obuka u pružanju prve pomoći provodi sa hrvatskom Gorskom službom spašavanja.

„Ove godine uglavnom smo imali potrage za izgubljenim osobama, pogotovo u Međugorju, gdje boravi dosta stranaca“, rekao je Marić.

Na obuci u Foči je istaknuto da gorske službe spasavanja u Republici Srpskoj i BiH žele da prenesu dobra iskustva iz Hrvatske sa ovakvim načinom osposobljavanja svojih članova, jer je svaka akcija spasavanja besmislena ako u nju nije uključeno pružanje prve pomoći.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: , ,