Susreti mladih teologa

19.11.2014.

Susreti mladih teologa u Foci

FOČA – Oko 40 studenata teologije iz BiH i Srbije posjetilo je danas Pravoslavni bogoslovski fakultet “Sveti Vasilije Ostroški” u Foči, u okviru “Susreta mladih teologa”, koje organizuje Međureligijsko vijeće BiH.

Studenti iz Foče upoznali su goste iz Sarajeva, Mostara, Beograda i Novog Pazara o istorijatu svog fakulteta, a održali su i predavanje o pravoslavnom shvatanju porodičnih vrijednosti, što je tema ovogodišnjih susreta.

Studenti ističu da ovakvi susreti doprinose relaksaciji odnosa u BiH i da je njihov osnovni cilj da se razbiju predrasude o drugačijem ispovijedanju vjere.

“Kada bi svi kao mi teolozi imali toliko razumijevanja prema drugima, BiH bi bila mnogo bolja zemlja i bilo bi mnogo ljepše živjeti u njoj. Naš moto je da voliš svoje, a poštuješ tuđe”, rekla je student Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta iz Foče Nada Elez.

Teolozi su razmijenili učenja tri konfesije, koje se uglavnom na sličan način odnose prema porodici kao temelju društva, ali određene razlike, ipak, postoje.

“Kod nas abortus nije dozvoljen, dok je u islamskoj religiji dozvoljen do 120 dana, jer oni smatraju da se 120 dana duša useljava u plod”, kaže Elezova.

NJen kolega sa Franjevačkog fakulteta u Sarajevu Nikola Neimarević objašnjava da između pravoslavlja i katoličanstva postoje razlike u pitanjima razvoda braka.

“Pravoslavci dozvoljavaju rastavu braka i ponovnu ženidbu, dok kod nas to nije moguće”, kaže Neimarević.

Amina Kišić sa Fakulteta islamskih nauka iz Sarajeva nada se da će se saradnja sa kolegama iz druge dvije konfesije biti nastavljena i nakon završetka studija.

“Voljela bih da ne djelujemo samo u okviru naših fakulteta, već da saradnju proširimo i u sredinama u kojima živimo”, rekla je Kišićeva.

Na Devetim susretima mladih teologa, osim studenata sa fakulteta iz BiH, prvi put su učestvovale i njihove kolege iz Beograda i Novog Pazara.

“Na ovim prostorima je prisutno više različitosti, što je nama iz Beograda možda manje poznato, ali smo se brzo sprijateljili, razmenili smo znanja i iskustva i nadamo se nastavku saradnje”, istakla je student Bogoslovskog fakulteta iz Beograda Petka Stanišić.

Nakon posjete fakultetu na Velečevu, studenti su obišli hram Svetog Save i Atik Ali-pašinu džamiju u Foči.

Susreti mladih teologa, koji se održavaju u organizaciji Međureligijskog vijeća BiH i Fondacije “Konrad Adenauer”, završavaju se sutra posjetom Franjevačkom manastiru u Mostaru, pravoslavnom manastiru Žitomislić i islamskoj Tekiji na Buni.

SRNA - Aleksandra Janković