U Andrićgradu predstavljena dva zbornika

08.11.2014.

Dva zbornika u Andricgradu

ANDRIĆGRAD – U bioskopu “Dolly Bell” u Andrićgradu održana je promocija zbornika “Rizničari i pamtitelji” i “Ratna književnost Republike Srpske”, čiji je izdavač Filozofski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Urednik i rukovodilac projekta Branko Letić rekao je da su zbornici radova rezultat višegodišnjih projekata koji su uz pomoć Ministarstva nauke i tehnologije Republike Srpske organizovani na Filološkom fakultetu u Banjaluci i Filozofskom fakultetu na Palama.

“Osim nastavnika i saradnika sa matičnih katedri za Srpski jezik i književnost, u projekte su bili uključeni i eminentni naučnici sa drugih fakulteta iz Srbije, Crne Gore i Kanade”, naveo je Letić.

Profesor Saša Knežević kaže da je osnovni cilj zbornika “Ratna književnost Republike Srpske” da se pokaže da se i za vrijeme rata pisalo, odnosno da postoji ratna književnost.

“Pokušavali smo da pronađemo što više autora koji su pisali u ovom vremenu i da sve iz tog perioda bude istraženo. Ovo je trag koji će pokazati da postoji ratna književnost”, rekao je Knežević.

On je dodao da je u zborniku objavljeno 25 radova 15 autora.

Profesor na Filološkom fakultetu u Banjaluci Ranko Popović rekao je da je zbornik “Rizničari i pamtitelji”, kako mu i sam podnaslov “Pravoslavna duhovnost u srpskoj književnosti 20. vijeka” kazuje, posvećen jednom fenomenu savremene srpske literature, njegovoj pravoslavnoj duhovnoj matrici.

On je posebno zahvalio Andrićgradu koji je omogućio predstavljanje zbornika, a ujedno i rezultata rada profesora i njihovih saradnika, kako bi sačuvali od zaborava srpsku književnost.