Ugovori o izgradnji dvije kuće i obnovi jednog stana

04.11.2014.

Izgradnja kuca u Foci

FOČA – Načelnik opštine Foča Radisav Mašić potpisao je danas sa predstavnicima humanitarne organizacije “Hilsferk Austrija” i sa korisnicima pomoći ugovore o izgradnji dvije kuće i obnovi jednog stana za dvije povratničke i jednu raseljenu porodicu iz ove opštine.

Vrijednost ugovorenih radova je 72.279 KM, a rok za izgradnju je 20. decembar.

Riječ je o projektu pod nazivom “Podrška trajnim rješenjima revidirane strategije za provođenje aneksa sedam Dejtonskog mirovnog sporazuma” koji u Foči i u još deset opština u BiH, uz pomoć EU, provode predstavnici UNHCR-a i UNICEF-a.

Dvije kuće biće izgrađene za jednu raseljenu srpsku porodicu i jednu bošnjačku povratničku porodicu u Miljevini i selu Šuljci, dok će za još jednog bošnjačkog povratnika na području grada biti obnovljen stan.

Mašić je istakao da je u opštini Foča u toku obnova 11 kuća, te da će u saradnji sa nadležnim ministarstvima BiH i Republike Srpske sljedeće godine biti obnovljeno još 38 kuća za povratnike i raseljene.

“Obaveza opštine u ovim projektima jeste da obezbijedi infarstrukturu i do sada smo sve uredno obavljali”, rekao je Mašić.

Azema Avdušinović, projekt menadžer iz organizacije “Hilsferk Austrija”, koja je partner UNHCR-a, rekla je da ovaj projekat, osim rješavanja stambenog pitanja za raseljene i povratnike, podrazumijeva i ekonomsku održivost za ove kategorije.

“Ove porodice će dobiti grantove, odnosno neko sredstvo za proizvodnju, kojim će moći ostvarivati dohodak. Takođe, postoji i mogućnost podrške razvoju malih i srednjih preduzeća, koja bi zaposlila članove povratničkih i raseljenih porodica”, navela je Avdušinovićeva.

Gradnja dvije kuće i obnova jednog stana povjereni su fočanskom preduzeću “Konstruktor”.