Uspješno realizovan projekat organskog uzgoja aronije

18.11.2014.

Uzgoj aronije u Cajnicu

ČAJNIČE – Udruženje poljoprivrednih proizvođača opštine Čajniče, u okviru Projekta „Do sigurnog zapošljavanja mladih kroz organsku proizvodnju aronije“, finansiran od strane Švajcarske agencije za razvoj i saradnju, a u sklopu projekta zapošljavanja mladih (YEP) sprovelo je glavni cilj, sadnju aronije.

Odabrani mladi korisnici do 30 godina starosti, kojima je komisija Udruženja poljoprivrednih proizvođača Čajniče odabrala za sađenje aronije su: Dragomir Golubić, Milana Racković, Andrija Đerić i Slobodan Živković, koji su zasadili 400 sadnica, na površini od po dva duluma zemljišta.

„Za Projekat sam se odlučila, jer smo višečlana porodica u kojoj niko nije zaposlen, i smatram da ćemo samozapošljavanjem uspjeti da ostvarimo veliku dobit. Već dugo godina se bavimo poljoprivredom tako da imamo iskustva što se tiče obrade ostalih poljoprivrednih usjeva i mislim da ćemo bez problema odgajati i aroniju. Nadam se da će sadnja uroditi plodom i da ćemo već sledeće godine ubrati prvu bobicu.” – rekla je Milana Racković

Korisnici projkta danas su potpisali i ugovore donacije u Domu kulture „Filip Višnjić“ Čajniče sa početkom u 12,00 časova Ovi mladi poljoprivrednici žele ostvariti podsticanje razvoja komercijalno-tržišno orjentisanog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, kroz samozapošljavanje mladih na selu i povećanja konkurentnosti.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Čajniče Veselin Dačević je istakao, da je Projekat takođe uticao i na neke od članova Udruženja poljoprivrednih proizvođača u Čajniču, koji nisu prošli u okviru istog, ali su za sopstveni novac preko udruženja kupili 1000 sadnica, i zasadili ih na svojim zemljištima.

Savjetodavcima Udruženja poljoprivrednih proizvođača opštine Čajniče i odabranim korisnicima, teoretski i praktično sadnju su pomogli su: Profesor Mirko kulina edukativnim načinom kao i Savjetodavna služba Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske i PJ Sokolac na gazdinstvu Slobodana Živkovića gdje su ih upoznali sa daljim radovima koji im predstoje.