Uzeir Kurtić novi predsjednik opštinskog parlamenta

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 17. новембра 2014. 058.ba

Uzeir Kurtić

ROGATICA – Danas održana sjednica SO-e u Rogatici imala je dva dijela. U prvom, zbog odlaska na novu dužnost u Vijeće naroda Republike Srpske, dosadašnjeg odbornika i predsjednika SO-e Keme Čamdžije, izvršeno je njegovo razrješenje. Na njegovo mjesto u Skupštinu i za predsjednika imenovan je dosadašnji zamjenik načelnika opštine Uzeir Kurtić, a na njegovo mjesto imenovan je Hajro Kurtić, koji su položili svečanu izjavu i preuzeli dužnost.

Drugi dio ove sjednice bio je u znaku budžeta. Razmatrana je i prihvaćena Informacija o realizaciji budžeta opštine za period januar-septembar i Nacrt rebalansa za 2014, te Nacrt budžeta za narednu 2015. godinu.

Obrazloženje ovih dokumenata dale je v.d. načalnika Odjeljenja za finasnsije Tijana Motika i tom prilikom rekla da je budžet opštine za devet mjeseci ove godine ostvaren je u visini od 3,882.537 maraka. To je 63,13 posto od planiranog za cijelu godinu, a 7,33 posto manje od izvršenja u istom periodu prošle 2013. godine.

Budžetski izdaci nisu pratili prihode. Oni su ostvareni u visini od 4,422.522 maraka. To je 71,91 posto od planiranih u budžetu za cijelu godinu pa je ostvaren budžetski deficit od 539.985 maraka.

To ipak nije bilo dovoljno da u prijedlogu nacrta rebalansa budžeta za tekuću godinu dođe do izmjena. I prihodi i izdaci ostali su na planiranom nivou od 6,150.000 maraka. Iskazani deficit se planira da pokrije povećanom naplatom poreza i drugih prihoda i kroz smanjenje materijalnih troškova.

SO Rogatica

Što se tiče Nacrta budžeta za 2015. on se planira na iznos od 5,995.000 maraka. To je za 155.000 maraka, ili 2,52 manje u odnosu na procjenu izvršenja u ovoj godini.

To je, rečeno je na sjednici, u skladu sa odredbama Odluke o učešću gradova i opština u raspodjeli prihoda od indirektnih poreza i načinu raspoređivanja tih poreza prema kojoj je opštini Rogatica smanjena stopa raspodjele prihoda od indirektnih poreza za 5,67 procenata.

Nacrt rebalansa za ovu i budžeta za 2015. upućen je na javnu raspravu i njihovo usvajanje treba da se obavi najkasnije do 15. decembra.

U okviru ove sjednice odbornici su razmatrali i Informaciju o stanju u oblasti obrazovanja, kulture i fizičke kulture na području opštine. Usvojena je većinom glasova uz zaključak da se kod resornog ministarstva u Vladi Republike Srpske pokrene pitanje sanacije zgrada i Osnovne škole „Sveti Sava“ i Srednjoškolskog centra „27.januar“ u Rogatici, koje su građevinski gledano u vrlo lošem stanju.

Na ovoj sjednici za direktora JU Centra za socijalni rad u opštini imenovana je Dragana Bakmaz, diplomirani pravnik iz Rogatice.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: ,