Završeno ovogodišnje snimanje Kusturičinog filma

05.11.2014.

Na mlijecnom putu

Ekipa filma “Na mliječnom putu” Emira Kusturice snimila je u selu Uvjeća kod Trebinja završne scene planirane za ovu godinu, a nastavak je planiran za april naredne godine.

Završne scene snimljene su u ponedjeljak, a ekipa je juče napustila Hotel “Platani” u kojem je bila smještena.

Asistent režije filma Boban Dedeić istakao je da je snimljeno više od 70 odsto filma.

On je rekao da je najviše nedorađenog materijala ostalo u selu Uvjeća i nešto malo na Klobuku i Hutovom blatu, odnosno vodopadu Kravica, te na Lebršniku kod Gacka, lokalitetima na kojima je snimljen veći dio filma, ali su ostale završne scene, pišu “Nezavisne novine”.

Dedeić je naveo da će snimanje biti nastavljeno u aprilu naredne godine ukoliko to dozvole vremenski uslovi, odnosno ako dani budu dovoljno sunčani.

Prema njegovim riječima, osim Monike Beluči na proljeće će se, kada bi moglo biti ponovno dosnimavanja pojedinih već urađenih scena, među srpskim glumcima prvi put pojaviti i Miki Manojlović. Poznati glumac očekivan je na snimanjima u oktobru, ali je to prolongirao za april.

Dedeić je pojasnio da će na proljeće biti snimane scene dolaska vojnika plaćenika Božovića /Miki Manojlović/ u rodno selo Klobuk, gdje mu je sestra, poznata gimnastičarska /Sloboda Mićalović/, u kampu za izbjeglice pronašla Italijanku za nevjestu /Monika Beluči/.

“S obzirom na to da se ova nevesta zaljubljuje u Kostu /Emir Kusturica/, koji od njih nabavlja mleko, a koja beži sa njim, krijući se i od potere i od napadača koji su pobili celo Kostino selo, te scene sakrivanja u vodi, na vodopadu Kravica, već su dobrim delom i nasnimane, ali ostaje još dobar deo posla”, rekao je Dedeić.

Zasad, kaže, sve teče po planu i snimljeni dio će se spajati sa već postojećim dijelom, ranije urađenim u kratkometražnom filmu o monahu Kosti koji je Kusturica snimio u Uvjećoj gdje, budući da njegova draga /Beluči/ gine, on skrhan bolom svakodnevno na vrh kamenitog brda iznosi vreće sa kamenom, isplače se i vraća se nazad.

Iako je bila planirana za ovogodišnji Kanski festival, premijera filma “Na mliječnom putu” očekuje se na istoj filmskoj manifestaciji naredne godine.