Analiza književnih djela Branka Ćopića

27.12.2014.

Barnko Copic - institut

ANDRIĆGRAD – U Andrićevom institutu u Andrićgradu počeo je dvodnevni naučni skup posvećen književnom stvaralaštvu Branka Ćopića.

Rukovodilac Odjeljenja za književnost Andrićevog instituta Aleksandra Vraneš rekla je Srni da to što se skup održava u gradu jednog pisca, jedinstvenom na svijetu, potvrđuje da bavljenje književnim djelom Branka Ćopića predstavlja značajan umjetnički i naučni doprinos književnoj i naučnoj javnosti.

“Neophodno je sa kritičkim osvrtom pristupiti djelu Branka Ćopića, jer je imao svoje poetsko osobeno viđenje. Vjerujemo da će književni kritičari, ljudi koji su se ovdje okupili ili oni mladi koji tek stasavaju, predstavljati novi ciklus u poetičnom i književnom posmatranju Ćopićevog djela”, istakla je Vraneševa.

Ona je dodala da će i nakon ovog skupa biti objavljen zbornik radova, koji će biti praksa i za druge skupove Odjeljenja za književnost Andrićevog instituta.

Profesor Univerziteta u Beogradu Jovan Delić istakao je da vrijeme nije bilo naklonjeno Ćopiću, jer je u jednom sistemu sve eliminisano što je pisao.

“Ćopić je imao utopijsku sliku sveta, ali je bio među prvima koji je razvijao kritičku sliku sveta, njegove satirične priče i komedije sasvim su drugačije od uobičajene linije”, naveo je Delić.

Barnko Copic - institut 2

On je dodao je Ćopićeva modernistička linija najbolji izraz dostigla u “Bašti sljezove boje” i da je to najtoplija knjiga i slika koja njeguje satiračni pogled na svijet, koja donekle može naslutiti zašto je Ćopić dobrovoljno napustio ovaj svijet.

Delić je istakao da je ovo prilika da se Ćopić aktuelizije, podsjećajući da je Ivo Andrić za njega rekao da je rođeni pripovjedač.

Učesnik skupa Antonela Prisnić ocijenila je da je ovo odlična prilika za prisjećanje na život i djelo Branka Ćopića i da bude dat nov doprinos proučavanju njegovog djela.

“Odjeljenje za književnost Andrićevog instituta na najbolji način će sačuvati od zaborava naše književnike i podsjetiti nas na njihova djela”, istakla je Prisnićeva.

U okviru naučnog skupa planirana je, između ostalog, promocija knjige Vuka Stefanovića Karadžića “Srbi svi i svuda”, koja će biti održana večeras u galeriji Andrićevog instituta.

Sutra, nakon liturgije u crkvi u Andrićgradu u 9.00 časova, biće održano više predavanja posvećenih Branku Ćopiću i njegovom književnom stavralaštvu.