Finale kampanje „Moja BiH – moje naslijeđe“ u Rogatici

11.12.2014.

KUD iz Mokrog

MOST NA ŽEPI KAO INSPIRACIJA

ROGATICA – Centar za kulturu „Radenko Mišević“ i Dramsko-recitarorska družina Narodne biblioteke u Rogatici bili su danas, 11. decembra, domaćini finalne ceremonije na kojoj su uručene nagrade učenicima osnovnih škola koji su učestvovali na konkursu kampanje „Moja BiH – moje naslijeđe“, koja se provodi u okviru projekta „Restauracija Mosta na rijeci Žepi iz 16. vijeka“.

Kampanju provodi Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH uz finasnsijsku podršku Specijalnog fonda amaričkog ambasadora u BiH za zaštitu kulturnog naslijeđa. Njen cilj je podizanje svijesti kod mladih o značaju naslijeđa i povećanja odgovornosti za njegovo očuvanje, a počela je oktpobra 2014. i provedena je u šest osnovnih škola iz Kantona Goražde i Kulturno-umjetničkog društva „Romanijska vila“ iz Mokrog u opštini Pale.

Slike Most na Zepi

U kampanju uključenim školama održana su predavanja o važnosti kulturno-istorijskog naslijeđa, nakon kojih je objavljen konkurs za najbolji učenički rad na temu kampanje sa posebnim osvrtom na Most na Žepi, koga je ovjekovječio naš nobelovac Ivo Andrić.

Od ukupno prispjelih 306 likovnih, literarnih i maketarskih radova nagrađeni su radovi 26 osnovaca, od kojih je pripremljena prigodna izložba u foajeu gradskog bioskopa u Rogatici, i dvije škole, obje iz federalnog Goražda, dok je posebna nagrada pripala KUD „Romanijska vrela“ iz Mokrog.

Publika Moja BiH

Nagrade nagrađenim, nakon prigodnog kulturno-umjetničkog programa u kome su učestvovali učenici svih učesnika kampanje, uručila je Stefanie Altman-Vinans, direktorica Ureda za odnose sa javnošćuj Ambasade SAD-a u BiH i Tarik Jazvin, kordinaror projekta restauracije mosta na Žepi pri Komisiji za očuvanje spomenika BiH, za čiju restauraciju je američka ambasada obezbijedila 62.600 američkjih dolara.

Do sada je urađen projekat restauracije i očekuje se dozvola za gradnju od resornog Minstarstva Republike Srpske, rečeno je ovom prilikom.