Izložba posvećena 100 godinšnjici od početka Prvog svjetskog rata

28.12.2014.

Izlozba u Institutu

SUDBINA NARODA SA OBJE STRANE DRINE

ANDRIĆGRAD – U Galeriji Andrićevog instituta u Andrićgradu, koja od skora nosi naziv „Lubarda“, u znak sjećanja na velikog srpskog slikara Petra Lubardu, postavljena je izložba pod nazivom „Počinje rat-sudbina naroda sa obe strane reke Drine“.

U saradnji sa Andrićevim institutom, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, organizatori izložbe su Arhiv Srbije i Istorijski arhiv iz Valjeva.

Autor izložbe, Velibor Vidić sa saradnikom Svetozarom Gačićem, prikazuje originalne dokumente, brojne fotografije i zapise koji svjedoče o velikom stradanju srpskog naroda sa obje strane Drine, nakon otpočinjanja Prvog svjetskog rata.

Izlozba u Institutu 2

Za potrebe izložbe autori u obezbjedili građu iz Arhiva Srbije, Istorijskog arhiva Valjeva, iz bibliotečkih fondova Narodne biblioteke Srbije, Biblioteke u Valjevu i iz više privatnih zbirki.

U katalogu, koji je specijalno štampan za ovu izložbu, između ostalog piše: „ Narod sa obe strane reke Drine, pre svega srpski, je u konačnim rešenjima velikih sila skoro uvek ostajao podeljen ovom rekom. Za njega su i Prvi i Drugi svetski rat i oni pre i posle njih bili stalna borba za opstanak i za zajednički život“.

Izložba je otvorena do sredine januara 2015. godine.