Izložba posvećena 100 godinšnjici od početka Prvog svjetskog rata

28. децембра 2014. 058.ba

Izlozba u Institutu

SUDBINA NARODA SA OBJE STRANE DRINE

ANDRIĆGRAD – U Galeriji Andrićevog instituta u Andrićgradu, koja od skora nosi naziv „Lubarda“, u znak sjećanja na velikog srpskog slikara Petra Lubardu, postavljena je izložba pod nazivom „Počinje rat-sudbina naroda sa obe strane reke Drine“.

U saradnji sa Andrićevim institutom, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, organizatori izložbe su Arhiv Srbije i Istorijski arhiv iz Valjeva.

Autor izložbe, Velibor Vidić sa saradnikom Svetozarom Gačićem, prikazuje originalne dokumente, brojne fotografije i zapise koji svjedoče o velikom stradanju srpskog naroda sa obje strane Drine, nakon otpočinjanja Prvog svjetskog rata.

Izlozba u Institutu 2

Za potrebe izložbe autori u obezbjedili građu iz Arhiva Srbije, Istorijskog arhiva Valjeva, iz bibliotečkih fondova Narodne biblioteke Srbije, Biblioteke u Valjevu i iz više privatnih zbirki.

U katalogu, koji je specijalno štampan za ovu izložbu, između ostalog piše: „ Narod sa obe strane reke Drine, pre svega srpski, je u konačnim rešenjima velikih sila skoro uvek ostajao podeljen ovom rekom. Za njega su i Prvi i Drugi svetski rat i oni pre i posle njih bili stalna borba za opstanak i za zajednički život“.

Izložba je otvorena do sredine januara 2015. godine.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Autor: Slavko Heleta

Slavko Heleta, novinar iz Višegrada,

Njegove priloge i emisije možete slušati u programu Radio Višegrada, a tekstove čitati na višegradskim internet portalima, te zvaničnom sajtu opštine Novo Goražde.
Član Redakcije časopisa "Dabar", Mitropolije dabrobosanske i glavni i odgovorni urednik časopisa za duhovnu i kulturnu prosvjetu "Soko", Dobrun.
Njegovu poeziju možete čitati na ličnom internet blogu slavkoheleta.blogspot.com.

Pogledajte sve vijesti čiji je autor Slavko Heleta

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: ,